Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С изложба в синьо, художничка от Добрич представя своето "Усещане за ангели"

На 25 юли 2019 г. от 17.30 ч. в Добричката художествена галерия ще бъде открита фотографската изложба - цианотипия „Усещане за ангели“, на родената в Добрич Детелина Тихолова.

Авторката - за изложбата си "Усещане за ангели":

„Това е визуалното представяне на моето усещане за ангели. Използвам цианотипията като водещо изразно средство. Този фотографски процес е измислен от английския физик и астроном сър Джон Хершел през 1842 г. Използван е за копиране на документи, чертежи, скици. Другото му име е син печат, защото ефектните резултати са винаги в синьо Старата фотографска техника ме вдъхнови да изразя усещането си за ангелите. Синият цвят и следите от четка допълват търсената от мен естетика. Всеки един е усещал присъствието на ангели, дори и да не си признава как някой бди над него и му показва правилния път...

Първата част от снимките са двойна експозиция с външна светкавица... опит да контролирам случайността. Втората част са портрети с модел Валерия Кадийска.

Снимките са експонирани на слънчева светлина.“

Детелина Тихолова е родена през 1970 в Добрич, но живее и работи в Кюстендил. Завършва Шуменският университет 1998 г. Специализира текстилен дизайн в Технически университет /ТУ/ през 2000 и фотография в Софийски университет /СУ/ през 2013 г.

От 1992 пише хайку, а от 2004 създава хайга. Работи и в двете основни течения на хайга: традиционна - рисунки с туш (суми-е) и модерна - с фотографски изображения. Има много награди за хайку и хайга у нас и чужбина. Влиза в класацията за 2015 г. на стоте най-креативни хайку автори в Европа. Член е на Българския хайку съюз. След спечелен конкурс за дебютна книга на издателство "Арс" публикува книгата си "Хайку, хайга, суми-е" през 2010 г.

Художествени проекти:

  • 2011- самостоятелна изложба на хайга и суми-е в галерия "1908", София.
  • 2014 - работи по фотографския проект "Отвътре" представен в ХГ "Вл. Димитров-Майстора", Кюстендил в събитието "Месец на фотографията“.
  • 2016 -  изложба в галерията на СУ “Алма матер“.
  • 2017 - изложба в галерия „Плюс това“, София с фотографски проект „От другата страна“ – в "Месец на фотографията“; Изложба в галерия „100 арт“, Троян.
  • 2018 - съвместна изложба с Николай Тихолов „Два свята“ в Арт салон -  радио Варна.
  • 2019 - съвместна изложба с Николай Тихолов „Два свята 2“ в Галерия „Техне“ в ТУ София.
  • 2019 - Фотографска изложба – цианотипия „Усещане за ангели“ представена в ХГ "Вл. Димитров - Майстора", Кюстендил.
c