Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пуснали от ареста обвинения в изнасилване дядо от Добрич, защото нямало опасност за внучетата му

66-годишният Йордан Й. от кв. „Рилци” в Добрич, който е обвинен в изнасилване на 5-годишната си внучка, е с изменена мярка за неотклонение в по-лека, защото нямало опасност за детето и братчето му, научи Про Нюз Добрич. Както вече съобщихме, преди дни дядото бе пуснат под парична гаранция в размер на 1 500 лева. 

Аргументите, които е възприел наблюдаващият прокурор, са, че децата вече не са в дома на Йордан. Те са настанени в приемно семейство и няма никаква опасност за тях, тъй като са под закрила и контрол на социалните служби, казаха запознати. Тъй като е уволнен от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич, нямало опасност да посегне и на някой ученик. 

Припомняме, че през април Окръжният съд в Добрич наложи на 66-годишния Йордан мярка за неотклонение “задържане под стража”. Магистратите прецениха, че спрямо него трябва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда заради високата обществена опасност на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, както и с цел да се предотврати възможността да се укрие или да извърши друго престъпление. Окръжният съд мотивира определение то си и с факта, че обвиняемият живее на един адрес с пострадалото дете и е негов родственик.

През юни в съда бе внесено искане за промяна на мярката за неотклонение в по-лека, магистратите обаче отхвърлиха молбата му. Йордан не обжалва това решение пред Апелативният съд във Варна, каквато възможност имаше.

5-годишното момиченце и 2-годишното му братче бяха изведени от дома в квартал „Рилци“ непосредствено след престъплението и настанени в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания. По-късно настанени в приемно семейство, за което това не са първите деца в риск, които се настаняват в дома му.

c