Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Младежи от Интеракт опознават монументалното богатство на Добрич

Младежкият клуб Интеракт - програма на Ротари клуб Добрич - стартира своята нова лятна инициатива за популяризиране на монументалното и декоративно изкуство на град Добрич сред младежта.

От днес, всеки понеделник до началото на септември, те ще се провеждат едночасови разходки, на които присъстващите ще научат повече за често подминаваните и дори забравени скулптури, паметни плочи, барелефи и стенописи на града. Инициативата ще включва фото конкурс и конкурс за есета вдъхновени от видяното.

Ментори на децата от страна на Ротари клуб ще бъдат Венета Ненкова – културолог и елитен екскурзовод в Рим, и архитект Надежда Пампорова, членове на клуба

Днес Венета Ненкова проведе тур и заедно със специалисти от Регионалния исторически музей разказаха на присъстващите младежи и граждани за паметниците и произведенията на пластичното изкуство, които се намират в централната част на града. Сред тях и такива, край които често минаваме, но рядко забелязваме.

Президентът на Интеракт Самуил Радилов представи бронзовия паметник на Фьодор Михаилович Достоевски, който се намира срещу Художествената галерия. Той е дело на скулптора Христо Илиев.

Максим Младенов от клуба говори за монумента на светите братя Кирил и Методий с автор Никола Богданов.

Групата посети още паметниците на Борис Дрангов, Иван Колев седналия с вестника, жена с вдигнати ръце, барелефа на първия кмет на Добрич Стефан Баев,  паното на училище Райко Цончев.

Всеки понеделник до началото на септември ще се провеждат едночасови разходки, на които всеки присъстващ ще научи повече за скулптури, паметни плочи, стенописи и пластики на града. При това младежите от Интеракт сами ще разказват за скулптурите и пластиките в града. Паралелно с инициативата ще се проведе фото конкурс и конкурс за есета.

c