Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Психично болният син подпалил семейния дом в Добрич, твърдят от пожарната

18-годишният син, който е с психично заболяване, е предизвикал пожара, при който вчера изгоря къща по улица „Ралица” №29. Той сам признал за това, каза за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров.

Както още вчера съобщихме, семейство от Добрич изгуби дома си при пожар. Първоначалната информация от семейството бе, че огънят е лумнал след взрив на газова бутилка.

В къщата по това време бил 18-годишният син, който е с 80 % увреждания. Майка му   излязла от дома за кратко, а бащата бил навън по работа.

Момчето запалило къщата, която е мъничка. Тя е схлупена между други по-големи къщи и поради това пожарът е забелязан много късно, обясни комисар Димитров. Когато огнеборците пристигат, цялата къща е горяла. Имало опасност огънят да се пренесе към съседните къщи, които са с изолация. Три екипа са били на място, за да предотвратят запалването на съседните къщи. Те са спасени.

Семейство с тежко болен син изгуби всичко при пожар в Добрич

Съсед забелязал пожара и успял да измъкне момчето от горящата къща.Други съседи подали сигнала в пожарната. Когато пристигнали огнеборците, младежът вече бил извън къщата, казал с какво е запалил пожара, играл си е с огън, обясни комисар Димитров.

Добави, че пожарът не е предизвикан от взрив на газова бутилка. В къщата е имало три бутилки с газ, но няма гръмнала.

Три екипа са били на място. Те са успели да предотвратят запалването на съседните къщи. С разследването на случая се занимават пожарникари и полицаи, каза още Дарин Димитров.

Близките споделиха, че пред тях младежът не е казвал, че той е запалил пожара. Не изключват да е признал от уплаха. Категорични са, че има гръмнала бутилка с газ.

Къщата е изгоряла напълно.  Семейството е останало без нищо. Те недоумяват как ще се справят занапред. Момчето получава пенсия от 138 лева. Майка му не работи, за да може да се грижи за него. Бащата работи в строителството, но няма постоянна работа. Той е настанен при семейството на дъщеря си. Младежът, който е с психиатрично заболяване, е настанен в лечебно заведение. Майка му е с него като придружител.

Тепърва ще търсят варианти за нов дом. Очакват в понеделник да получат протокола от РС „Пожарна безопасност и защита на населението”, след което ще направят постъпки за общинско жилище. Не знаят дали ще имат сили отново да издигнат свой дом. Още повече, че пожарът е унищожил цялото им имущество.

След публикацията на Про Нюз Добрич много хора изявиха желание да помогнат на семейството.

c