Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мъртъв делфин бе открит край Крапец

Отново е открит муткур с отрязан опашен плавник. Ивформацията е от плажа на Крапец от 19 юли, съобщава Димитър Димитров. Според коментари във фейсбук групата „Китоподобните в Черноморе Cetaceans in the Black sea”, „продължаващата вече години агония и смърт на бебетата делфинчета по Черноморието ни, е вследствие на масовия бракониерски улов на калкан, който съвсем целенасочено се прикрива и от другите ни държавни институции, модерни центрове за наблюдение на морето за милиони евро и т.н.

В същото време от РИОСВ-Варна коментират, че се наблюдава тенденция към намаляване на броя на откритите мъртви делфини, които са основно от вида муткур. Досега не бяха констатирани случаи на съмнения за умишлено умъртвяване на китоподобни.
„При констатиране на вероятна човешка намеса като причина за смъртта на делфините, експертите от РИОСВ уведомяват прокуратурата и органите на МВР“, посочват още оттам.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие при получаване на сигнал за мъртъв делфин експертите на РИОСВ извършват проверка на място. „По време на проверката се установяват видимите причини, довели до смъртта на бозайника и се снемат биометрични данни. Ако има съмнение за вероятна човешка намеса, се уведомяват съответно прокуратурата и МВР. Във всички останали случаи РИОСВ уведомява съответната черноморска община, за да предприеме действия съгласно издадени разрешителни за разпореждане със защитени видове с цел премахването и обезвреждането на тези мъртви делфини“, обясняват от РИОСВ.

Според експертите, трайното намаляване на броя на изхвърлените по крайбрежието мъртви делфини се дължи и на предприетите от Министерството на околната среда и водите различни мерки.
„Във връзка с прилагането на Закона за биологичното разнообразие трите вида делфина, които се срещат в Черно море, са защитени видове. Издадена е инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското Черноморие. Тя регламентира реда и начина за осъществяване на ефективно взаимодействие между държавните и общинските органи. Между РИОСВ – Варна и Главна дирекция „Рибарство и контрол“ на ИАРА е разработен и подписан план за организиране на взаимодействието между силите и средствата на двете институции. С този план се цели опазване на биологичното разнообразие, създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на популациите от риби и други водни организми, както и ефективното противодействие на закононарушения свързани с възпрепятстване опазването на морското биологично разнообразие“, посочват от РИОСВ.
Като най-вероятни причини за смъртта на делфините се посочват старост, зашеметяване от плавателни съдове, случаен улов в риболовни уреди, паразитни болести и вирусни инфекции“.

Неотдавна и ВВС коментира проблема с мъртвите черноморски делфини. Защитници на околната среда хвърлят вината върху нелегалните риболовни лодки, които ловят в Черно море една от най-известните и ценни риби - калканът.
Според еколози, делфинчетата се хващат в разпънатите мрежи, където се задушават и умират. Според него десетки туристи и доброволци съобщават за мъртви делфини "на почти всеки плаж" по Черноморието.

През 2015 г., след съобщени повече от 300 открити трупа на делфини, международен екип от учени предположи, че основната причина за смъртта са мрежите за улов на калкан, които се простират на стотици километри и някои видове не могат да ги забележат.

От Министерството на околната среда и водите предвиждат сериозни глоби за всеки, който убие или нарани делфин и до пет години затвор. Открити са спешни телефонни линии, на които всеки може да алармира за забелязано умряло или ранено животно.

Български и румънски еколози събират база данни с починалите делфини в района за последните пет години и очакват да открият притеснителна тенденция.

c