Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ротвайлерът Контеса от Добрич стана Млад шампион на България

18-месечната Контеса бе обявена за "Млад шампион на България” след като победи в категория "Джуниър" /до 18-месечна възраст/ при породата ротвайлер от проведената в Каварна Международна киноложка изложба „Златна роза“. Тя е организирана от Българската републиканска федерация по кинология, част от Международната федерация по кинология.

В нея взеха участие близо 900 кучета от дванадесет държави. Те са от различни породи, притежаващи документи за произход, за качествата на четириногите състезатели, както и за участията им в други киноложки изложби. Петима съдии-кинолози оценяваха качествата и поведението на участниците по време на конкурсната част.

Награждаването на отличените елитни кучета се състоя тази вечер.

Контеса е на 18 месеца, родословието й е от Сърбия и Румъния, съобщи собственикът й. Кучето за първи път участва в киноложка изложба, добави той.

Неин водач днес бе Питър Хюз. Той е пенсиониран полицай. В родината си Великобритания е бил дресьор на кучета за полицията, армията и митниците. Сега е избрал да живее в България - в с. Рогозина.

Няма точна информация за родината на ротвайлера. Според някои източници произходът му датира още от Римската империя. Използван е като домашно и овчарско куче. Според други родината му е Германия. По време на Първата и Втората световни войни е използван като стражево куче. Появата му издава самобитност, поведението му е самоуверено и смело. Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач.

c