Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Поставят обемни бетонни букви на входовете на Добрич

Предложение за изработка и монтаж на „Посрещащи композиции – Добрич” ще бъде внесено от Общинска администрация на предстоящото заседание на Общинския съвет. То е включено в предложение за актуализация на Програмата за капиталови разходи на Общината за 2019 година.

В докладната записка на зам.-кмета арх. Боян Коларов се посочва, че граждани неколкократно са поставяли въпроса за обозначаване на входовете на града с отличаващи се обекти. В деловодството било внасяно предложение за изграждане на „православен кръст с параклис „Св. Цар Борис Михаил Покръстител“, както и за маркиране на подстъпите с комплекси от едроразмерни знамена. В отговор на общественото желание администрацията се е обърнала към председателите на Обществения съвет по култура, на Камара на архитектите и на Дружество на художниците в Добрич с искане за предложение за визуално обозначаване на главните подходи към града, което да го идентифицира като град на модерна и устойчива общност.

В отговор било получено общо становище, както и идея за визия на пластичен комплекс от обемни бетонни букви, подходящ за разполагане при кръстовищата на входовете на Добрич. Идеята предполагала бутиково изпълнение, за чието най-подходяща била технологията на производство на изделия от вибриран бетон в заводски условия. Впоследствие бил предоставен и проект за изработката и монтажа на композицията.

На заседанието на ОбС ще бъде предложено за изработката и монтажа на "Посрещащи композиции - Добрич", както и на до три двустранни текстилни знамена, да бъдат отпуснати 24 749 лева

c