Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На Илинден песни и танци огласят гората край манастира "Св. Пророк Илия"

Песни и танци от Североизточна България ще огласят на Илинден гората край манастира "Свети Пророк Илия", съобщават от община Крушари, която организира 23-ото издание на фолклорния събор "Текето". Форумът е записан в националния календар на Министерството на културата.
В местността "Текето" на 20 юли ще бъде открита сцена за фолклорни групи, оркестри, певчески състави, клубове за народни танци, индивидуални изпълнители от всички възрасти. Съборът има конкурсен характер и за първи път в новото издание в отделни категории ще се състезават децата изпълнители, както и мъжките певчески групи заради спецификата на мъжкото народно пеене, поясняват от общината. Наградният фонд на събора е 2000 лева. Изпълненията на участниците ще бъдат заснети и прибавени към филмовия архив на фолклорния празник.

В Александрийската гора се очакват стотици гости  и вярващи, които освен на фолклорната надпревара ще могат посетят и манастира „Свети Пророк Илия“, непосредствено до който се издига горската сцена.

Новостите в категориите, които преди дни бяха обявени от Общинска администрация – Крушари, явно са провокирали интереса за изява сред децата-индивидуални изпълнители и мъжките певчески групи, които вече са подали своите заявки.

Желание да се надпяват са заявили групи и състави от общините Добричка, Ген.Тошево, Шабла, както и от с.Гроздьово, община Долни чифлик.

c