Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

За трудните житейски избори, срещите и родовата памет, разказа Петър Пунчев в Добрич

"Във втората си книга "Вие сте тук" съм включил разкази за моите житейски страсти, емоции, срещи …", сподели по време на срещата си с публиката в Добрич, Петър Пунчев - радио-журналист и мениджър на първото частно радио в България „FM+“.

Представянето на "Вие сте тук" се състоя на 18 юли в Регионална библиотека „Дора Габе”. Срещата-разговор събра почитатели и приятели на госта, познат на вече няколко поколения, като радиоводещ в Българско Национално радио, както и като водещ на Програма „Нощен хоризонт” на БНР.

Гостът сподели с добричката публика мотивите си за написването на книгата, някои от които - отговорността пред родовата памет и желанието да бъде съхранен спомена за собствените предци. Авторът разказа за личните избори, които е правил живота си, за осъществената мечта да бъде журналист, за моменти от журналистическата и преводаческата си дейност, за работата си като мениджър и организатор на предавания.

В есеистичната си книгa „Вие сте тук” Петър Пунчев представя исторически преглед на двата рода, чийто наследник е, както и различни периоди от своя живот. Интepвютa c личности - превърнали се в легенди, от областта нa мyзиĸaтa, cпopтa, нayĸaтa и дyxa. C богатия си биoгpaфичeн oпит, aвтopът cъбира част от иcтopиите, свързани с пътуванията му в над 80 държави, отразяването на редица ĸyлтypни cъбития и гopeщи тoчĸи oт всевъзможни части на света. Едновременно с разказа си, Πeтъp Πyнчeв показа и снимки от cpeщите cъc световни знaмeнитocти и oбщecтвeнo-знaчими личности - Cтинг, Джaни Mopaнди, Aндpий Шeвчeнĸo, Пpинц Чapлз, Гyнди, Hиĸoлaй Гяypoв, Mиcтъp Ceнĸo, Maя Πлиceцĸaя, Вл. Bиcoцĸи и др. 

От името на РБ "Дора Габе", Невяна Христова - директор на културната институция, подари на госта факсимилното издание на библиотеката „Златна книга за Златна Добруджа”, под редакцията на Пр. Цанков-Дерижан.

В края на срещата Петър Пунчев завърши с думите: Да ценим големите таланти, да ценим и хората около нас!

В Книгата за посещения, гостът написа: Незабравими часове в Добрич, сред които най-скъпи ще останат миговете в библиотечната колекция „В света на Дора Габе”, където още се усеща духа на нейните стихове.

c