Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Община Балчик още няма утвърден бюджет за 2019 година

Община Балчик продължава да работи без утвърден бюджет за тази година. Проектът, внесен още през януари от кмета, не срещна и вчера одобрението на местния парламент.

Този път вносител бе съветникът Виктор Лучиянов от местната коалиция „Силен Балчик“ с мотив, че около половин година Общината е без приет бюджет, което не е от полза за гражданите. Този мотив бе атакуван от съветника Атанас Жечев, който се аргументира, че в средата на годината се правят актуализации според постъпленията, които към момента са по-слаби, и намекна, че парите са внасят заради заплатите, които съветниците не получават без утвърден бюджет. Не са отразени предложенията за инвестиции в улици, които бяха направени на обществено обсъждане, обясни друг местен депутат Атанас Атанасов защо не подкрепя бюджета.

На всичко това Виктор Лучиянов отговори, че със сигурност има още какво да се направи за гражданите, но проектобюджетът се съставя от кмета. Той припомни ситуация от мандат 2007-2011 г., когато местният парламент прие свой бюджет, който съдът впоследствие отмени. Всеки съветник решава дали да вземе заплатата си или да я дари, добави той.

След като бюджетът не беше приет, кметове на села отново напуснаха демонстративно залата в знак на несъгласие. Кметовете на Гурково и на Оброчище Тодор Георгиев и Данаил Караджов обясниха, че имат неразплатени сметки.

Какви са последствията, когато няма утвърден бюджет, коментира кметът на Община Балчик Николай Ангелов: „Пречката е, че не можем да изпълним капиталовата програма от средствата, които
са делегирани от държавния бюджет. Неразплатените сметки на селата не са толкова много и са заради забавянето на парите от концесиите и от търга за земеделски земи, които очаквам да влязат до края на седмицата”.

Източник: Радио Варна

c