Култура Общество

Филателистите от Добрич с илюстрован плик по повод годишнината от рождението на Левски

Във връзка с отбелязване на 150-годишнината от организирането на тайната революционна поща и 182 години от рождението на Васил Левски  филателно дружество ,,Добруджа” в Добрич пусна първодневен илюстрован плик, съобщават от организацията. На плика са изобразени паметникът на Апостола в Добрич, карта на
куриерските пътища, отпечатка от първодневен печат с гравюра – плик с револвер.

От филателното дружество посочват, че за пребиваването на Апостола в Добруджа свидетелстват разменените писма между Левски и Филип Тотю през 1871-1872 година. Сведенията документирали по безспорен начин, че именно в Добруджа той решава някои спорни въпроси на бъдещото въстание. ,,Нашата най-сгодна сполука за захващане е зимно време. Размислете зряло, че работата не е само Балканът? Но революция в място, после идат главните пътища и подир тях селата, па после горите – виж сега не ще ли ни помогне зимата?”, написал Левски на Филип Тотю на 1.03.1871 г., с когото явно имал спорове по въпросите за датата на въстанието.

Един от куриерите – Манол Даскалов, изпълнявайки народополезна дейност заедно с търгуването на църковни книги, посещавал редовно градовете Добрич, Балчик, Суворово, Провадия и Шумен.

След залавянето на Васил Левски куриерската дейност в Добруджа се прекъсва, допълват от филателно дружество „Добруджа”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *