Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

След победи в контролите, Пламен Христов тръгва с националите U19 за Баку

Националният отбор по волейбол на България за юноши под 19 години, воден от наставника на "Добруджа 07" Пламен Христов, ще бъде един от представителите на България за Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку, Азербайджан. Форумът стартира от 22 до 27 юли. Избраниците на Христов заминават след два дни за турнира.

Припомняме, че отборът на България си осигури участие на форума в Баку, след като през миналата година завърши на шесто място на Европейското първенство 2018 за юноши под 18 години в Унгария и Словакия. С присъствието си в ТОП 6 на Европа младите ни национали показаха, че продължават да са сред водещите страни на Стария континент при юношите, а също така спечелиха и квота за Световното първенство U19 в Тунис, което започва от 20 до 30 август т.г..

Избраниците на Пламен Христов стартираха подготовката с лагер в София в края на юни, като заниманията през този период се водеха в столичната зала „Васил Симов“. Именно с Тунис нашите момчета играха серия от контроли, като част от подготовката си за Баку и за предстоящия Мондиал. Домакините на световното избраха България за съперник, като двата тима направиха четири контролни срещи в София. И в четирите мача младите ни национали се наложиха над връстниците си от Тунис, отбелязвайки категоричен успех в проверките си преди отпътуването за Азербайджан.

На олимпийския фестивал в Баку ще вземат участие осем отбора от Стария континент, като на практика надпреварата е своеобразно мини-европейско първенство. Изключение е единствено тимът на домакините от Азербайджан, който не участва на шампионата през миналата година.

Съставите са разделени в две групи по четири тима. Жребият отреди България да се бори в по-тежката група. Съперници на националите ни са вицешампионът от Европейското 2018 – Чехия,  бронзовият медалист – Италия и завършилите на седмо място - Белгия. В другата група са съставите на домакините от Азербайджан, Русия, Германия и Беларус.

Класиралите се на първите две места от група ще оформят финална четворка, в която се играе на кръст. Победителите спорят за титлата, а победените за бронзовите отличия. Заелите трето място в групите ще играят за пета позиция в таблицата, а четвъртите в груповата фаза спорят за седмо място в крайното класиране.

С оглед на шестото място през миналата година на Европейското първенство, целта пред младите ни волейболисти е стремеж към надграждане. Щаба на националите ни разглежда класиране на по-предна позиция като евентуално добро постижение, а успех за нашите ще бъде класиране във финалната шестица.

Селекционерът на състава Пламен Христов заложи и ще разчита на почти същия състав от миналата година, който извоюва правото да играе в Баку, както и на Световното първенство.

„Доволен съм  от подготовката досега. Изиграхме четири мача с Тунис, в които победихме. Видях момчетата в игрова обстановка, всички показаха старание и голямо желание за изява. В Баку обаче срещаме много класни съперници, сред които вторият и третият от Европейското първенство 2018 и ни предстоят много тежки битки. Надяваме се да успеем за четворката, но задачата е много трудна. Познавам момчетата добре, работим вече втора година заедно и смятам, че те ще дадат всичко от себе си. Излизаме за достойно представяне в Баку. Това ще бъде едно сверяване на часовника ни, къде се намираме, на какво ниво сме спрямо останалите и върху какво трябва да работим преди старта на световното първенство“, коментира селекционерът Пламен Христов пред BGvolleyball.com

Ето и волейболните избраници на Пламен Христов, които ще представят България U19 в Баку:

  • Желязко Апостолов – Левски София
  • Милослав Димитров – Левски София
  • Симеон Добрев – Дунав (Русе)
  • Божидар Георгиев - ЦСКА
  • Андрей Христов - ЦСКА
  • Денис Карягин – Нефтохимик 2010 (Бургас)
  • Петър Петров – Арда (Кърджали)
  • Любослав Телкийски – Виктория Волей (Пловдив)
  • Самуил Вълчинов – Левски София
  • Теодор Йорданов – Добруджа 07 (Добрич)
  • Николай Захариев - Славия
  • Руси Желев – Берое 2016 (Стара Загора)

Източник: BGvolleyball.com

c