Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В жалка картина се превърна прочутата колекция от кактуси в Балчик след уволнението на Галин Радков

„Кактусите милеят за Галин. Без него те не са това което бяха”,  написа Ивайло Вълев, след като днес посетил на Университетската ботаническа градина в Балчик. Той публикува актуални снимки, на които се виждат тъжна картина - лошо състояние на растенията от доскоро една от най-богатите колекции от кактуси и сукуленти .

Както и по-рано Про Нюз Добрич писа, много редки видове от колекцията са загинали след уволнението на Галин Радков.

“Отидоха си редки екземпляри”, коментира тогава Професор Кактус, както наричат Галин Радков.

Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

“Перфектно съсипани сукуленти… made in ботаническата в Балчик. Браво!”, “Това е загуба за страната ни заради болните амбиции на алчни чиновници….”, гласят някои от коментарите.

„Без Галин Радков всичко е обречено” и „Тъжно” са част от коментарите. Самият Галин сподели пред Про Нюз Добрич, че може да съди за състоянието на любимите си растения само по публикуваните снимки в социалната мрежа, тъй като той не посещава градината след уволнението си.

Именно тази колекция беше емблематична за Ботаническата градина в Балчик и беше втората по големина в Европа след тази в княжество Монако и най-голямата на Балканите. Тя включваше над 2600 вида представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията бе впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Някои от екземплярите на възраст над 70 години.

Глухонемият спец по кактусите Галин Радков чака решение на Комисията по дискриминация

Видно от снимките и коментарите, колекцията вече е изгубила много от екземплярите си, включително и редки видове.

Припомняме, че началото на ноември миналата година със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

Галин сред любимите си кактуси и сукуленти в Ботаническата градина преди уволнението

“Много ми е болно, защото обичам това място. Всичко там е мое дело – трудът по засаждане, изграждане на оранжерии. Събирал съм кактуси от цял свят. Аз лично съм дарил 1500 кактуса”, каза след уволнението си Галин Радков.

Той е завел съдебно дело за уволнението си, Комисията за защита от дискриминация също разглежда казуса му.

c