Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Страсти и екзотика на фестивала "Фолклор без граници" в Добрич

Страстно танго, екзотика от Колумбия, цветни и неподправени танци от Източен Тимор, майсторството на грузинските танци, изкуство от древен Египет ще огласят откритата сцена на фестивала "Фолклор без граници" в Добрич.

Неговото 18-о издание ще се проведе в дните 22-24 юли, съобщават от общинската администрация. Всяка вечер ще започва с дефиле от 19 часа по централната улица на Добрич, а от 19,30 часа ще започват концертите на сцената на пл. „Свобода“.

Събитието е под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов и е в партньорство с българската секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /CIOFF/.
Аржентинският ансамбъл "Сантяго дел Естеро", гастролирал на много световни сцени, е носител и на престижни отличия. Неговите музиканти и танцьорки ще се изявят на площад "Свобода".
За фестивала идва и грузинският ансамбъл "Болнели", който ще демонстрира уникална техника в танца - след скок мъжете се приземяват върху прегънатите фаланги на пръстите на краката. Сред екзотичните танцьори са и фолклористите от египетската провинция Сохаг, които ще покажат традициите на древното изкуство, претворени в съвременни хореографии.
Във фестивалния афиш са и фолклорни групи от Панама, Колумбия, Източен Тимор, Башкирия. Фолклорният ансамбъл "Добротица", в който танцуват над 90 деца, както и детската танцова школа "Хорце" от Добрич, ще представят фолклорното наследство от различни етнографски области в страната, посочват от общината.
Българският фолклор ще бъде представен от ансамбъл „Добротица“, известен като най-дългогодишният самодеен фолклорен състав в Добрич, както и от Детска танцова школа “Хорце“ с ръководител и хореограф Севдалина Атанасова.

c