Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Бум на варицела в страната, в Добрич 10 болни за седмица

Бум на варицела в някои градове на страната се отбелязва в началото на месец юли. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени с варицела в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43. Това са двата града, в които болестта се разпространява най-бързо.

В някои от областите като Ловеч и Ямбол няма нито един случай на заболял от болестта в началото на юли. На други места са с по един или под 10.

В област Добрич са регистрирани 10 случая на варицела. Според лекарите, в това няма нищо необичайно.

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че предходните седмици в Добрич е имало, съответно 4 или 6 заболели.

Година по-рано за същия период е имало 3 случая.

От началото на годината в областта е имало два пика с по 37 болни от варицела за седмица – в началото на януари и през април.

28 случая на варицела в област Добрич, но за бум не може да се говори, смятат лекари

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.
 

c