Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Търговци предлагат 280-300 лв. за тон фуражна пшеница от област Добрич

Все още няма реални сделки с пшеница от тазгодишната реколта, но вече има първи предложения, твърдят зърнопроизводители.„Цените, които се коментират в момента, са 300 лв. за тон фуражна пшеница на пристанище Варна. Ако продажбата се извършва по места, далеч от пристанището, тогава цените варират между 280-290 лв. за тон” – коментира за ПроНюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. По нейните думи, все още няма предложения за сделки с хлебна пшеница, но сред агробизнесмените вече се обсъждат цени от порядъка на над 350 лв. за тон.

Радостина Жекова

Тези цени, според Радостина Жекова, не удовлетворяват земеделските стопани, тъй като тази година добивите са по-ниски от миналогодишните. Тя припомни засушаването и липсата на влага през зимата и пролетта, които се отразиха неблагоприятно върху есенниците. „В региони, като Силистра, Плевен и други, в които имаше сняг и влага,  земеделските производители жънат много хубава пшеница. Докато при нас в Североизточна България ситуацията е различна. В различните  полета добивите варират от  250-300 кг. като на места стигат до 700 кг. от декар” – каза Радостина Жекова. Тя уточни, че в няколко общини в областта средните добиви са около 450-480 кг/дка и при цена от 28 стотинки за килограм стопаните няма как да са удовлетворени, тъй като правят големи разходи за агротехнически мероприятия и борба с болести и вредители.

До десетина дни или до две седмици се очаква да приключи добруджанската жътва при благоприятно време. Едва след като бъде прибрано житото и се вземат проби за качеството, ще се заговори за реални сделки на зърнения пазар, смятат производителите.

c