Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Роми пак събираха с метли липов цвят в Добрич, според РИОСВ нарушение няма

Съгласно Закона за лечебните растения, кметът на общината контролира ползването на лечебните растения в земите, водите и водните обекти - общинска собственост, в поземления фонд и в населените места. Събирането на цвят липа с метли от земята само по себе си не е нарушение. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от РИОСВ-Варна в отговор на отправено още миналия месец запитване. То бе във връзка с многобройните възмутени граждани на Добрич, че роми събират липовия цвят с метли от земята и после го предават. От инспекцията казаха още, че лечебните растения се изкупуват от билкозаготвителните пунктове, които подлежат на регистрация в РИОСВ. Според регистъра на еко инспекцията, на територията на област Добрич са организирани  13 билкозаготвителни пункта и складове за билки.

От РИОСВ посочиха още, че след изкупуване на лечебните растения се извършва първичната им обработка, което включва тяхното сушене и механично премахване на части от други растения. Изсушените лечебните растения се подлагат на обезпрашаване, обеззаразяване и други машинни обработки.

Община Добрич издава позволително за ползване на лечебни растения, съобщиха от там. И обясниха: „В позволителните се вписват срокът, за който важи, както и мерки и забрани, които лицата трябва да спазват при събирането на билки. Не се изисква позволително за ползване при събиране на билки за лични нужди”. Тази година няма подадени заявления и издадени разрешителни.

От Общината съобщиха, че липовите дървета в Добрич се намират предимно в централната градска част.

c