Култура

Галерията в Добрич е в БГ ТОП3 на културните институции с образователна насоченост

Художествена галерия – Добрич е сред трите отличени за учредената през тази година награда „Училището в музея, музеят в училището“ на Парламентарната комисия по образованието и науката към Народното събрание.

Отличието ще бъде връчено за първа година, а учредяването се състоя през месец март т.г., по инициатива на председателя на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание Милена Дамянова. Това е първата награда, която се учредява от Комисията по образованието и науката към Народното събрание.

Останалите две номинации за тазгодишната награда са на Национален музей „Васил Левски“ – град Карлово и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – град Трявна. Общо 15 културни институции от цялата страната кандидатстваха за наградата със свои реализирани образователни програми.

Трите избрани културни институции бяха определени от тричленно жури в състав:

  • д-р Екатерина Цекова – директор на Национален политехнически музей
  • Лазар Додев, експерт в Министерството на образованието и науката
  • Магдалина Станчева – експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн.

На проведено закрито заседание, Народните представители – членове на Парламентарната комисия по образованието и науката, избраха и носителя на наградата. Първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ ще бъде обявен по време на официална церемония на 12 юли 2019 г.

При избора си за номинация на трите културни институции, журито изтъква следните няколко мотива:

  • програмите имат устойчив характер, но са и динамично развиващи се
  • реализират се повече от две години
  • създадени са трайни връзки с образователни институции в регионален и в национален мащаб
  • обогатяват се с ново съдържание

Художествена галерия – Добрич кандидатства с образователния проект „Големите майстори и малките художници“ разработен през есента на 2018 г., в партньорство с преподавателите от трите добрички училища – СУ “Св. Кл. Охридски”, СУ „Димитър Талев“ и ОУ „Христо Смирненски“. Проектът е насочен към деца от начален и прогимназиален курс. Целта е да ги запознае с част от художественото наследство от постоянната експозиция на галерията. Да ги провокира творчески, да експериментират, да научат нови техники и да придобият нови умения. Да разшири  познанието на децата за художници от тематичната зала „Златото на Добруджа“. В нея са експонирани шедьоври на Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Найден Петков, Светлин Русев, Димитър Казаков, Георги Чапкънов, Георги Филин  и др. известни художници. За да предизвика интереса на учениците  и на родителите, е създаден виртуален тур на изложбата „Златото на Добруджа“ – http://dobrichgallery.org/zlatoto-na-dobrudzha/

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *