Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Внукът на Симеон II княз Тасило беше в Каварна, за да подкрепи млади еколози (+снимки)

Днес в Каварна беше княз Тасило, внук на Симеон Сакскобургготски, най-малкото дете на княз Кирил Преславски.

17-годишният младеж бе в морския град, за да се срещне с младите еколози от основното училище „Йордан Йовков“ в града, обединени в клуб „Екопулс“.

Посещението му е по линия на неправителствената организация "Черноморска мрежа" във Варна, с която училището работи от дълги години.

Заедно с децата княз Тасило участва в доброволчески инициативи на "Черноморска мрежа". Те обходиха живописния плаж в местността Болата, където направиха мониторинг на отпадъците и ги събраха, разказа за Про Нюз Добрич ръководителят на клуба Антония Ангелова. Участваха в интерактивна игра за опознаване на Черно море. След това князът гостува в ОУ "Йордан Йовков".

Децата от екоклуба се занимават с опазване на биоразнообразието и екологията на Черно море и бяха отличени със златен медал в тазгодишния ден на Черно море на международна конференция в Истанбул, припомни ръководителката им Антония Ангелова.  Те са успели да изпреварят своите връстници от Гърция, Румъния, Русия, Турция и Унгария. 
Клуб „Екопулс„ е многогодишен член на Български младежки воден парламент – Басейнова дирекция „Черноморски райони“. Сега децата работели по програмата „Черноморски мрежи“.

Училище в Каварна е номинирано за награда „Черноморски медал“

Основно училище „Йордан Йовков“ в Каварна бе номинирано за наградата „Черноморски медал“ 2018.

Мотивът е активната дейност на учителския колектив и учениците в областта на опазването на Черно море и приноса на училището за популяризиране на ценностите на Черно море.

Наградата бе връчена в Истанбул на 31 октомври –  в рамките на международна среща за отбелязване на Деня на Черно море.

От МОСВ изразиха висока оценка и признание за активната работа на колектива и  децата по опазването на околната среда.

Княз Тасило Сакскобургготски , както и двете му по-големи сестри Мафалда и Олимпия, са възпитаници на Френския лицей в Лондон, който е завършил и баща им. Там научават френски, помежду си говорят на испански, а с приятелите си - на английски. И тримата са наследили спортния дух на баща си - карат сърф, играят тенис, карат колелета.

Най-голям спортист от тримата е Тасило. Той учи в Лондон, а в свободното си време участва в състезания по водни ски.

При посещението му в Каварна днес, стана ясно, че той знае десетина български думи, но с младежите разговаря на английски. И се снима с удоволствие с всички тях.

c