Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Успешен туристически сезон очакват хотелиерите по Северното Черноморие

Успешен туристически сезон, на нивото на миналогодишния, прогнозира пред Про Нюз Добрич Димитър Димитров – председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„През май работихме що-годе добре, но през юни влязохме „в дупка”. Целия месец валя, температурите не бяха подходящи, а и при нас – по Северното Черноморие,  лятото идва малко по-късно. Ние никога не сме имали силен сезон през юни. Нашият сезон е кратък - започва от началото на юли и завършва в края на август. Ако имаме късмет, може да продължи до 15-20 септември, например, миналата година имахме 17 дни повече“, коментира Димитров.

Посочи, че, обичайно, базата по Северното Черноморие към 1 юли се пълни на 80 %, а към 10-12 юли вече е на 90 %.

Нямаме затворен хотел. Напротив имаме няколко нови хотела в Балчик, Каварна и Кранево. Нямаме затворен ресторант. Напротив, имаме увеличение на ресторантската площ и места. Известен проблем е имало в Кранево, където някои хотели са били в ремонт, но и те вече са пуснати.

И тази година най-многобройните туристи по Добруджанското Черноморие ще бъдат румънците, следвани от българи и германци. 

Димитров прогнозира успешен сезон с резултати на нивото на 2018 година. Той е категоричен, че вече е преодолян спадът при ранните записвания, който беше около 12%. Наваксването е, благодарение на резервации Last Minute.

„Ако времето е хубаво, няма валежи, смятам, че ще реализираме сезон, аналогичен на миналогодишния. За мен това ще е успешен сезон, тъй като от пет години имаме само тренд нагоре“, сподели Димитров. Той е категоричен, че няма главоломен спад на туристите.

И подчерта, че първи се продават висококатегорийните хотели.

По отношение на коментарите, че има празни плажове, той обясни, че плаж може да има празен, защото политиката на бизнеса от бранша е, по възможност, туристите да са в обсега на хотела. Затова и се залага на пакет ол инклузив.

„Ние сме балкански народ, искат да бъдат около басейна, не им се разхожда до плажа“, добави Димитров.

Справка, която направил, на цените в южните ни съседки Турция и Гърция, показала, че цените у нас са с 40% по-ниски. „Освен това, никой не включва транспорта. Не се обръща внимание, че цената в Гърция е в евро, а у нас е  в лева“, коментира Димитров. По повод появили се коментари, той заяви, че Румъния не може да ни е конкуренция в туризма.

„Ние си избрахме пътя да бъдем в Европейския съюз и да пътуваме свободно. Сега всеки има право да ходи, където си иска. Това за нас е здравословно. Какво лошо има в това, че българите отишли в Гърция – от София до Гърция има 100 км, а, за да дойдат при нас трябва да изминат 500 км“, заяви Димитров.

Според него, българските хотелиери трябва да помислят за повишаване на нивото на обслужване, за подобряване на базата и мениджмънта, за да привличаме повече туристи.

c