Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 100 деца от Тервел откриха с народни танци програмата „Наше лято”

Над 100 деца от Тервел играха народни танци в центъра на града при откриване на ХVІІ-то издание на Общинската ваканционна програма „Наше лято”. Началото бе поставено от Клуба за народни танци под ръководството на Нели Денева – гл. художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева”. На Откритата сцена децата разучаваха Добруджанско и Тракийско право хоро, Добруджански ръченик и Дунавско хоро, съобщиха организаторите. Българската народна музика привлече много граждани, гости, майки с малки деца, бъдещи участници в програма „Наше лято”.

Тазгодишното издание на инициативата предвижда много традиционни и нови форми за забавления на подрастващите. В обновения Градски музей ще се проведат различни занимания  -  декориране на обредни хлябове, рисунки с въглен и други. Децата  ще научат за природните богатства на Добруджа и ще се запознаят с  възрожденските традиции, ще открият загадката на личното си име. На крепостта Палматис в с. Оногур участниците ще се срещнат  с доброволци-археолози от различни националности. Децата ще  видят възстановки на забравени български обичаи, в които участници са самодейците от читалищата в общината.

През  юли момичетата и момчетата ще имат възможност да участват в „Талантиада” шоуто на Илиана Балийска,  ще тръгнат по стъпките на творците на Добруджа и ще посетят с. Красен -  мястото, където е бил учител Йордан Йовков, предвидено е и посещение  в  родното село на Дора Габе – с. Дъбовик.

c