Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Условно и 18 месеца без книжка за мъж след шофиране в дрогирано състояние

26-годишен мъж е осъден условно за извършено нарушение през 2017 година - шофиране под въздействие на амфетамин

Извършителят е осъден на 3 месеца лишаване от свобода - условно, с 3-годишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца, съобщиха от пресслужбата на Добрички окръжен съд. Първоначалната присъдата е постановена от Районен съд в Добрич, след което изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд.

На 20 септември 2017г. в Добрич, автомобилът, управляван от подсъдимия, бил спрян за проверка от полицейски служители. Поради възникнали съмнения за употреба на психотропни вещества мъжът бил отведен в участъка, където бил тестван с техническо средство. Уредът отчел положителен резултат за употреба на амфетамин. Самият подсъдим признал същото пред полицейски служител, но не посочил датата на приема. След това той бил придружен до лечебно заведение, където му била взета и кръвна проба. Там подсъдимият уточнил, че е употребил амфетамини два дни по-рано. Впоследствие на взетата проба била извършена съдебно - химическа експертиза, която потвърдила наличието на следи от амфетамин.

Тъй като кръвната проба била предадена за изследване на 27 септември, с 90 часа по-късно от нормативно предвидения срок, по делото била назначена и допълнителна съдебно-химическа експертиза. Според нейното заключение допуснатото забавяне на практика не се е отразило на достоверността на резултата от изследването. Не са установени нередности при вземането, съхраняването и транспортирането на взетата кръвна проба, изключена е възможността за предприето неправомерно въздействие върху нея, потвърдена е годността на получената проба за провеждане на анализ.

Въз основа на посоченото Окръжният съд потвърждава постановената на първа инстанция осъдителна присъда. Съдебното решение е окончателно.

c