Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Летен вирус с много висока температура мори децата до 5-6-годишна възраст в Добрич

Летен вирус, който протича с много висока температура и засяга предимно основно малките деца – до 5-6 години, но и възрастни, върлува в Добрич, научи Про Нюз Добрич от общопрактикуващия лекар д-р Детелина Тодорова. По думите й той няма нищо общо с нормалните за летния сезон ентеровируси, които се характеризират с разстройство, повръщане, понякога и температура, както и с ротавирусите, които са за месечните възрасти.

Летният вирус започва рязко с температура над 38 градуса, която децата поддържат продължително, обясни д-р Тодорова. Другите признаци са липсата на апетит и лека хрема. Високата температура може да продължи два и повече дни и повечето майки се притесняват точно, че не могат да я свалят. Дават антипиретици и други медикаменти, не бързат с антибиотика, обаче не спада, сподели лекарят. „Спада за около половин час и после отново се вдига”, допълни тя. Може да поддържат такава температура два и повече дни. Ако има после и кашлица и не успее да се овладее инфекцията и тя се развие, може да слезе и по долните дихателни пътища, посочи д-р Тодорова. Към момента тя няма пациент с такова усложнение.
Една майка ми сподели, че дава лекарства за температурата на час, но това не е полезно, сподели общопрактикуващият лекар. „По принцип температурата е показател, че организмът се бори. Пълното й сваляне е вредно, защото по този начин се блокират защитните механизми на организма”, обясни д-р Тодорова. Тя препоръча антиперитикът да се дава на три часа. Обясни, че заради горещините децата губят повече течности и именно обезводняването е основният проблем при тях. В тази връзка съветва да се приемат повече течности - предимно подсолена или подсладена вода, сокове, но не съвсем чиста вода, за да може електролитите да се усвояват от организма. „Децата не трябва да се хранят много. Защото тогава организмът насочва енергията към храносмилането, а не толкова към справяне с болестта. Т. е. да приемат по-лека храна, повече плодове и зеленчуци”, препоръча лекарят.

Според д-р Тодорова могат да се включат и хранителни добавки и витамини за укрепване на имунната система.
Има вече богат асортимент на добавки, но е задължително да са от лицензирани фирми, категорична е тя.


При висока температура освен да се сваля с лекарства могат да се правят влажни обвивки, студени компреси, да се вземе студена ваничка, съветва общопроктикуващият лекар. „Някои майки погрешно мажат децата целите с оцет, което не е правилен метод – посочи медикът. - Ако изобщо се ползва оцет той трябва да се смесва с равни количества вода, защото е вид киселина и дразни детската кожа”. Д-р Тодорова обясни още, че влажните обвивки и обтривания трябва да се правят при много висока температура, при която има опасност детето да направи гърч, когато майката не може да се справи или докато подействат лекарствата. Задължително водата обаче не трябва да е много студена, тя трябва да е хладка. „Студеното, както и горещото, си е вид стрес за организма, така че не трябва да е съвсем студена водата или ледена, то и самото дете ще си реагира много бурно, с плач”, коментира лекарят. И допълни, че децата не бива да се навличат много, „и без това е много топло, трябва да са с по-леки дрешки”.
Родителите да се обръщат към личния лекар, педиатър или друг специалист, когато видят, че не могат да се справят сами, а дори и в началото, съветва д-р Тодорова. „Моят съвет е да не прибягват до разни форуми. По принцип няма нищо лошо да търсят съвет като майки, но всяко дете си е индивидуално, може и причината да е различна. По-добре е да се потърси лекар, който да прецени дали няма друга причина за високата температура. Особено ако се задържи повече от три дни”, посочи общопразкитуващият лекар. Може да се налага включването на допълнителен лекарствен продукт, на антибиотик, на банка за оводняване, допълни д-р Тодорова.

c