Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изложба „Малък формат“ редят в галерията в Добрич варненски художници

Изложба „Малък формат“ на автори от Варна ще бъде открита в Художествената галерия в Добрич на 11 юли от 17:30 ч. Те ще представят живопис, графика и рисунки, създадени през последните години.

Групата на варненските художници се сформира през 1923 г., като нейни членове са били Кирил Шиваров, Марио Жеков, Георги Велчев.

През 1943 г. се учредява Дружество на варненските художници с председател Стефан Гадуларов. На 16 март 1947 г. се свиква учредително събрание и се създава група, която е част от съюза на варненските художници, а неин председател е скоро завърналият се от Русия Янко Маринов, по чието време се създава градска художествена галерия. В групата влиза и Константин Щъркелов, който е направил първото финансово дарение за създаване на галерията.

През 80-те години на миналия век във варненската група влизат изявени художници, получили академично образование. По това време председател е Стоимен Стоилов, а сред членовете са Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов и други. Групата е инициатор на Първото международно графично биенале, в което през годините са участвали едни от най-известните автори в областта на графиката от цял свят.

Към днешна дата Групата на варненските художници наброява над 150 членове, голяма част от които са млади автори.

c