Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 2000 лева награден фонд за събора "Текето" край манастира на Пророк Илия

Община Крушари съобщава, че вече са публикувани регламентът и заявките за желаещите да участват в 23-ото издание на фолклорния събор „Текето 2019“. Съборът ежегодно се провежда в местността Текето край манастира на св. Пророк Илия в крушарското село Александрия. В него участие вземат самодейни състави от цяла Североизточна България. Празникът на светеца пророк, за когото се смята, че обикаля по небето с колесницата си, се чества на 20 юли. На тази дата от 10 часа ще бъде и откриването на събора.

Регламентът и заявките за участие са публикувани на официалната интернет страница на община Крушари.

Над 2000лв. е наградния фонд за тазгодишното издание, разпределени в шест основни категории – танцови състави, групи за народно пеене, танцово-певчески колективи, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти.

Нов момент в конкурса на събора е отделянето на мъжките певчески групи в отделна категория. Новата категория се въвежда след миналогодишното издание, на което се явиха няколко мъжки състава и показаха изключителни в художествено и вокално отношение изпълнения. Истинско затруднение и предизвикателство пред журито беше тяхното оценяване предвид спецификата на мъжкото народно пеене. По настояване на журито в нова категория се отделят и децата, изпълнители на народни песни и мелодии, тъй като и при тях съществуват особености, които ги отличават от изпълненията на възрастните и оценяването им ще бъде на по-обективна основа.

Организаторите, в духа на традициите до момента, отново са в готовност да посрещнат стотици участници и гости.

Старите хора в Александрия предават и до днес легендите за местностността, където се е намирало преди повече от век т. нар. „дървено теке“ – двуобредно светилище в чест на Мустафа Канаат – св. Илия. Сред любопитните легенди, които и до днес се предават е за това как свети Илия минавал на магаре и тъй като станало късно и замръкнал по тези места, поискал някой да го прибере да пренощува. Никой обаче не склонил да отвори дома си за странника и така светецът стигнал до Александрийската гора, където толкова се ядосал, че започнал да потъва. Местни и днес показват на любопитни гости камък, запазил стъпка от копитото на магарето на светеца и добавят, че в резултат на неговия гняв, на мястото, където потънал се появил извор, който тече и до днес. За водата на изворчето също се носят митове, но хората са категорични, че водата му е лековита и помага най-вече при заболявания на очите. Манастирската гора и възстановения изцяло с подкрепата на дарители манастир събира любителите на фолклора всяка година.

c