Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Избягвайте натоварените ГКПП-та ако планирате да пътувате с автомобил

С началото на летния туристически сезон, когато голямата част от хората използват отпуските си за пътуване за избрана от тях дестинация извън сттраната в която живеят, резонно се увеличава и интензивния трафик по граничните контролно-пропускателни пунктове. Обичайно, най-натоварените дни са петъчните и неделните, когато и избралите да почиват само през уикенда, вдигат бройката на трафика, в следствие на което и обичайното времето за преминаване през ГКПП се увеличава - понякога с часове.

През вчерашния съботен ден (6 юли), единствено на мостовите съоръжения през река Дунав, на Капитан Андреево и Маказа имаше интензивен трафик. От ранните часове на днешния ден, колони от автомобили вече са образувани по голямата част от граничните пунктове на цялата страна, съобщиха от МВР. Нормален е трафика единствено на българо-македонската граница - по всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Ето и всички места със затруднен трафик в неделния ден:

  • На българо-сръбската граница на ГКПП Калотина трафикът е  интензивен на вход  за леки автомобили
  • На българо-гръцката граница на ГКПП Кулата и ГКПП Маказа трафикът е  интензивен за леки автомобили
  • На българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево трафикът е  интензивен на изход  за леки автомобили
  • На българо-румънската граница  на ГКПП Дунав Мост-Русе, ГКПП Дунав Мост- Видин, ГКПП Дуранкулак  и ГКПП Кардам трафикът е  интензивен

За да избегнат натоварените ГКПП-та, от МВР съветват водачите да използват останалите ненатоварени пропускателни пунктове.

При излизане от България, за ненавършилите пълнолетие лица - български граждани и такива с двойно гражданство (българско и чуждо), следва да бъдат представени следните документи:

  • документ за пътуване – валидни български паспорт или лична карта. За децата с двойно гражданство – български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв).
  • оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване.
c