Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Френска графиня и българската й родственица с изложба в Двореца в Балчик

Френската художничка Ан дьо Колбер-Христофоров и българката Елена Панайотова подредиха в "Двореца" в Балчик съвместна изложбата “Пробуждането на природата”. Творбите, които са показани в нея, са живопис, гоблени и рисунки. Всяка авторка участва с по около 20 произведения, като част от тях са нарисувани, специално за изложбата в Балчик.

Графиня Ан дьо Колбер-Христофоров е наследник на аристократичен род, потомка е на френския политик и финансов министър на Луи 14-и Жан-Батист Колбер. Тя е самоука художничка. Когато четирите й деца отраснали, започнала да рисува. „Тя не знаеше нищо за рисуването, дори как да си почисти четките. Всичко научи сама“, сподели съпругът й – именития лекар проф. Боян Христофоров.

Графинята е носител на престижни отличия, сред които – златен медал на Международния салон в Рим, Награда Бернхайм- Париж, награда на Ротари клуб – Париж.

Елена Панайотова е братовчедка на съпруга на графинята, именитият български лекар, светило в областта на медицината и дългогодишен ръководител на Клиниката по гастроентерология в университетска болница "Кошен" проф. Боян Христофоров.

Какво по-добро място за представянето на Ан дьо Колбер Христофор и Елена Панайотова от "Двореца", сподели директорът на културния център Жени Михайлова, която ги приветства с добре дошли. Тя съобщи, че експозицията, която ще остане до 24 юли, ще бъде видяна от хиляди посетители. Тя включва живописни платна, гоблени и географските изображения, дело на двете художнички. "Изложбата дава възможност да се докоснете до гласа на природата, цветовете и свободата. Когато човек се чувства много свободен, само тогава може да създаде такава гама от цветове в една картина", посочи Жени Михайлова.

Пред журналисти графиня Ан дьо Колбер сподели, че много обича Балчик като град, който привлича много артисти. Щастлива е да се представи с тази изложба, която носи френски цветове и среща много приятели българи.

Обяснението за живите цветове, които характеризират нейните картини, френската художничка обясни с това, че в сърцето си има светлина, оптимизъм. "Смятам, че, докато сме живи, трябва да запазим оптимизма си. Тази радост да се споделя с другите", обясни тя.

Сред творбите, с които се представя има и гоблени. Те са изработени от българката Поли Ставрова по проекти на Ан дьо Колбер.

Елена Панайотова: Специално си мислехме за прекрасната градина в Балчик. Макар и по съвсем различен начин, работите и на двете ни са свързани много с природата и са всичко, което виждаме. Всичко, което може да изглежда обикновено, но може да бъде поднесено и като красива част от природата. По-скоро – да обърнем внимание на нещата, които не забелязваме, по принцип. Затова решихме, че това заглавие свързва работите и на двете

"Моите работи са малко по-необичайни като визуален език, по-експериментални. При Ан дьо Колбер цветовете са много ярки, положителни, има много емоция в работите й. Тя винаги привлича много публика. Много хора се радват на тази положителна енергия в нейните работи", сподели Елена Панайотова. Тя представя както графични географски карти, така и енциклопедични илюстрации. "Старахме се така да подберем работите, че да има взаимна връзка между нашите общи работи и с тези, които бяха в Добрич и Каварна", добави художничката. През есента изложбата ще бъде показана в Американския университет в Благоевград.

Ан дьо Колбер Христофоров и проф. Боян Христофоров повече от 35 години са като истински родители на много деца, основно от България и Франция. Когато синовете и дъщерите им поемат по своя път, семейството решава да помага на студенти, основно българи, които нямат възможности, но пък имат голямо желание да осъществят мечтите си. Помагат им с подслон, храна и внимание. Вече са отворили дома си за 79-ия студент, българин. В момента в дома им в Париж живеят трима българи и един французин. Те учат основно финанси, право, икономика, разказа проф. Христофоров.

c