Общество

Набелязаха мерки в област Добрич срещу Африканската чума по свинете заради случая в Плевенско

Мерки за превенция срещу Африканската чума по свинете бяха набелязани днес на заседание на Областната епизоотична комисия. То бе свикано със заповед на областния управител Красимир
Кирилов във връзка регистрирания случай на заболяването, установено по свинете в заден двор в никополското село Жернов, област Плевен.

Актуалната ситуация на членовете на комисията представи нейният секретар – д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ Добрич. Той заяви, че в Плевенска област са определени 3-километрова и 10-километрова зони, като са предприети съответните разписани мерки.

„Ние още от 3 юли сме предупредили всички обекти на наша територия да не се допуска движение на прасета без документи. 48 часа предварително уведомяваме съответната Областна дирекция по  безопасност на храните, че ще има доставка на прасета”, каза д-р Каменов.

Той съобщи още, че в началото на месеца съвместно с представител на Изпълнителната агенция по горите е извършен обход на оградата по протежение на границата с Румъния – от Кайнарджа, област Силистра, до Дуранкулак. „Навсякъде оградата е в добро състояние, няма пробиви. Единствено в близост до крушарското село Лозница в ниска част има образуван нанос. Огледът ни не установи по контролно-следовата полоса на румънска територия следи от
диви прасета“, докладва д-р Каменов.

Областната епизоотична комисия излезе с решение, в което са набелязани мерки – до 9 юли да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии.

  • Общините Тервел и град Добрич да определят и посочат терени за загробване на животни при възникване на огнище на болестта.
  • Да продължи спазването на мерките за биосигурност в обектите,
    отглеждащи свине.

На територията на двата контролно-пропускателни пункта с Румъния – Кардам и Дуранкулак, продължава дезинфекцията на МПС-та, като
зареждането с препарат на ваните ще се прави вече четири пъти седмично. Д-р Каменов препоръча още стопаните да съхраняват 60 дни слама или сено, преди да ги ползват за постелка на животните.

В понеделник в Министерството на земеделието, храните и горите ще се проведе работна среща във връзка с усложнената епизоотична обстановка, в която ще участват заместник областните управители Живко Желязков и Красимир Николов.