Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Министър Ангелкова сезира прокуратурата за ограничения достъп до плажовете в Русалка

По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата за ограничаване на достъпа към плажовете на "Русалка" с платена бариера, съобщават от Министерството на туризма. Компетентните органи трябва да проверят дали са правомерни загражданията и кой ги е поставил с цел да ограничи достъпа към ивицата.

Както Про Нюз Добрич писа, на влизане в курортното селище летовниците заплащат 8 лева за ползването на незаконен паркинг, построен върху земя от държавния горски фонд. Изградено е и КПП с бариера, което, според бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, е законно.

Плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван, посочват от Министерството на туризма. От там допълват, че общините са длъжни да осигурят свободен и безплатен пешеходен достъп на гражданите до плажа.

По този повод министерството отново е изпратило писмо до кмета на Община Каварна Нина Ставрева. В него се посочва, че в съответствие с правомощията по чл. 44, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Ставрева е необходимо да организира изпълнението на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за осигуряване на свободен и безплатен достъп до морски плажове „Русалка - малък плаж“, „Русалка - голям плаж“, „Русалка – Хелинга“, „Русалка – Каяк“, „Русалка – централен“, „Русалка - Бейби плаж“ . За резултатите кметът трябва да уведоми МТ.

По повод на постъпвали жалби от граждани Министерството на туризма и преди е извършвало проверки и е изпращало писма до кмета на Община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се
намират плажовете, както и до областния управител на Добрич Красимир Кирилов, съобщават от там. С писмата ги е информирало за оплакванията на граждани и е изисквало предприемане на действия по компетентност.


Плажовете на Русалка са неохраняеми. Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за неохраняемите плажове следва да се грижат областните управители и в техните
правомощия е да предприемат мерки срещу всички нарушения по тези ивици до влизането в сила на новия ЗУЧК, посочват още от министерството.

c