Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметът на с. Свети Никола: "Русалка" в момента е гробница

"Русалка" в момента е гробница.

Ваканционното селище разполага с 523 бунгала, в момента надали работят 20. По тях не са извършвани никакви ремонти с години, някои са срутени, има клони, прораснали в самите бунгала. Това сподели кметът на каварненското село Свети Никола Иван Стоянов, когото потърсихме за коментар относно заплащането на такса паркинг от 8 лева на входа на ваканционното селище и недоволството на летовниците.

Стоянов обясни, че "Русалка" има седем плажа и по думите му те са най-красивите в България, с най-чистата вода. В бившата френска част плажовете са четири. За да се достигне до тях обаче освен 8 лева паркинг на входа хората плащали още веднъж – на изградена рецепция, поставяли им гривни. Кметът не знае тази година какво се заплаща, но през миналата летовниците са броили по 6 лева. Освен това те имали достъп само до един от плажовете, но не и до другите три. „А трябва да ги допускат до всички плажове, това е държавна собственост”, категоричен е Стоянов. Той разказа, че преди няколко години е била направена врата, през която да се минава и се отива
до плажа без да се заплаща. Била е обаче по-скоро заради медиите. Когато гражданите искали да минат през нея им се казвало: „Плажът е пълен и не можем да ви пуснем”. „Пълен е единият, а другите три?, пита кметът.

Иван Стоянов сподели, че навремето голяма част от хората от Свети Никола са работили във френската част. В един момент „кранчето секнало” и сега там били заети са само двама-трима. "В най-добрите години селото се разделяше на две – едните работеха в ТКЗС-то,
другите в "Русалка", нямаше трета алтернатива, и се работеше целогодишно", каза кметът.

Дано да се решат проблемите, защото и хората от селото са потърпевши, сподели Иван Стоянов. По думите му Свети Никола е спряло да се развива откакто е продадена "Русалка". Хората не могат да се занимават с туризъм след като е ограничен достъпът до плажа и това е вече от 20 години, каза кметът. По думите му се отказват и купувачите на имоти. Идват хората в Свети Никола, виждат красотата като слязат до морето, но като разберат какви пари се заплащат се отказват и заминават, посочи Стоянов. А е категоричен, че селото е много хубаво – добре подредено, с прави улици, а когато французите са стопанисвали "Русалка" е имало и розариуми по главната улица.

Снимка: bulgariaholidays.net

c