Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Съвременни средства за представяне на културното наследство показват в Балчик

Днес в Балчик стартира конференция с тема „Съвременни средства за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци на музейните експозиции.“

Тя бе открита от Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, Радостина Енчева-директор на Исторически музей Балчик и Светла Стефанова - представител на Асоциация на общини със селища и територии на културното историческо наследство /АОСТКИН/.

Участваха представители на Министерството на културата и музеите на гр. Варна, Велико Търново, Търговище, Трявна, Клисура и Балчик.

Как се използват новите технологии за популяризиране на културно-историческото наследство, ще обсъждат музейни специалисти от страната на двудневна конференция в Балчик днес и утре.  Организатори на срещата са Община Балчик, Историческият музей в града и Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство. 

Община Балчик е сред учредителите на асоциацията, създадена преди пет години по инициатива на община Велико Търново.

Музейни специалисти и експерти от  градове, членуващи в асоциацията, представят различни аспекти от приложението на новите технологии и съвременните средства за популяризиране на културно-историческите ценности. Домакините ще покажат десет 3-минутни филмчета за Балчик, създадени по европейски проект на общината. Чрез компютърни анимации и 3D-визуализации филмите представят различни обекти от историческото наследство в града. Петър Атанасов от Регионалния исторически музей във Варна ще постави акцент върху Бийкън технологиите в Археологическия музей в морската столица. Арх. Донка Колева от община Велико Търново ще разкаже за Центъра за интерпретация на културното наследство във френския град Бордо. „Възстановката в Клисура на Априлското въстание” е темата на лекцията на Стоян Иванов от музея в Клисура. Участниците в конференцията ще се запознаят и с опита на София в социализирането на културното наследство. Пламен Модемов от музея в Горна Оряховица ще говори по темата „Семейни съботи в Историческия музей”. В рамките на двудневния форум ще бъде представена книгата „Щурмовите команди в българската армия през Първата световна война” на Симеон Цветков от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Програмата предвижда и посещение на исторически обекти в Балчик.

c