Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Незаконен паркинг блокира достъпа на туристи до плажа в Русалка

От бариера, която е поставена на входа на ваканционно селище Русалка, собственост на Евгения и Николай Баневи, се жалват туристи. По думите им за влизане в курорта се изисква заплащането на такса от 8 лева за паркинг и така реално се блокира достъпът им до плажа.

Проблемът е от преди десет години, каза за Про Нюз Добрич кметът на Община Каварна Нина Ставрева. Тя обясни, че всичко в Русалка е частна собственост, около нея е горски фонд, само пътят, който води до курортния комплекс, е общински. Ставрева посочи, че е поискала становища от „Общинска собственост” и от главния архитект на Каварна и те ще ни бъдат предоставени.

Проблемът не е в бариерата, а в паркинга, обясни за Про Нюз Добрич бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. По думите му, той е построен върху земя, която е държавен горски фонд, и е незаконен. Собствениците на Русалка са се опитали да го узаконят, но не са успели.
Проблемът е много отдавна, потвърди и Цонев. По думите му, таксата е била 5 лева, после е станала 6, а сега е 8 лева.

„Аз сигнализирах навремето областния управител Желязко Железов, той правеше проверки, съставяха им актове, глоби, преговаряхме със собствениците”, посочи екскметът.

Обясни, че в резултат на действията тогава е било постигнато безплатно до плажа да влизат рибарите от село Свети Никола, които си изкарват прехраната с риболов. Направили им карти, записали им номерата на колите и стигали до лодките си, без да плащат. Сега обаче и на тях се налага да плащат такса, за да стигат до морето. „Явно сега пак се е изострил проблемът и няма значение – местен, турист, всичко под ножа”, коментира Цонко Цонев.

Бившият кмет на Каварна обясни, че хората няма как да стигнат до бариерата с кола, тъй като разстоянието от селото е 3 км в едната посока. Нямало и къде да спрат автомобилите си освен на този паркинг. Единственият вариант бил да паркират на тревата на скат, но било рисково, защото имало змии и гущери. От друга страна претенции биха имали и еколозите – защо се газят степите, тревите.

Преди години съборих КПП-то, но те го узакониха, посочи екскметът на Каварна. По думите му собствениците го проектирали и го направили върху общинския път както си е редът – като преместваем обект. Според него проблемът е, че платеният паркинг няма статут на такъв, но се събират пари за ползването му.

Въпросът може да се реши от Министерството на туризма и Областна управа – да се проверят отново документации, статутът на земята, категоричен е Цонко Цонков.

От началото на активния летен сезон към настоящия момент все още няма постъпили оплаквания и жалби за събирана такса паркинг за КК „Русалка“, съобщиха от Областна администрация по повод отправено запитване на Про Нюз Добрич. От там посочват, че не са предприемани никакви действия срещу такса паркинг, тъй като той е изграден върху държавен горски фонд. За територията на КК „Русалка“ били съставени актове за частна държавна собственост през 2007 г. с право на управление върху тях на министъра на земеделието, храните и горите – Държавна дивечовъдна станция Балчик.

От Областна администрация припомнят, че за земята на курортното селище тече съдебен спор между държавата и собствениците на комплекса. До окончателното произнасяне на последна съдебна инстанция действията по отношение разпореждане с въпросния имот са ограничени, допълват от там.

Кадър: nova.bg

c