Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Агробизнесменът Илко Павлов: Лавандулата подобри стандарта на живот в Добруджа

Лавандулата подобри стандарта на живот в Добруджа, помогна на хората да получат допълнителни доходи. Това каза за Про Нюз Добрич агробизнесменът от Генерал Тошево Илко Павлов.
По думите му, етерично-маслената култура дава шанс на малките земеделски производители да се включат в производството й и да получат достатъчно добри приходи.
Според арендатора, пазарът и приходите от отглеждане на етерично-маслени култури са определили интереса към тях в България.
Илко Павлов посочи, че единствено от пазара зависи дали произведената продукция ще се изкупи. „Това е бизнес.
Един път ще се изкупи, друг път няма. Това е пазарна икономика”, коментира той.
Все повече хора загърбват химическите продукти и се обръщат към природните. Това е и причината да се разшири пазарът, съответно и производството, на етерично-маслените култури, сподели Павлов. Той припомни, че след Втората световна война има налагане на химическите съединения, всички лекарства са химия. Но, хората все повече осъзнават, че не трябва да приемат изкуствени продукти, а да вземат от природата. Вместо да печелят големите фармацевтични компании, които произвеждат с тонове лекарства, базирани на химически формули, могат да се използват билки, което е многократно по-полезно.
Павлов коментира, че колкото повече се развива отглеждането на етерично-маслените култури, толкова е по-добре. При тях има повече ръчен труд, което налага заетост на повече хора.
Те, съответно, получават повече средства и могат да живеят по-добре. Много хора отглеждат лавандула като допълнителна дейност и за тях това е страничен доход, който е от голяма полза за Добруджа и за хората.
По повод твърдения, че лавандулата изтощава почвата, агробизнесменът коментира, че това е абсолютна лъжа. Няма растение, което да изтощава земята, тя има своите свойства. При
отглеждането на лавандула не се използват вредни вещества, канцерогени.
Твърденията, че площите с лавандула в Добруджа са станали много, че етерично-маслените култури тровят почвата, според него, са безпочвени. Веществата, които лавандулата извлича от почвата, могат да се добавят чрез торене, обясни агробизнесменът. След 10 години лавандулата може да се смени, ако не могат да садят друго, ще внесат нужните вещества. Вземат се почвени проби на няколко места, за да се направи характеристика на цялото поле. Почвените проби дават картината. Новите технологии позволяват въз основа на това машините да торят точно, където е необходимо, каза Илко Павлов.
Той обаче предупреждава за заплахата, която за българските, и в частност, добруджанските производители на лавандула, представлява пазарът в Украйна. Там отглеждането на етерично-маслената култура също вече е навлязло, а работната ръка е по-евтина. Може да стане така, че ние да останем без това препитание, ако те свалят цените. Това е доста опасно и аз се страхувам точно от това коментира Илко Павлов.

c