Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

РУО-Добрич: Има достатъчно технологично време за подаване на заявленията на седмокласниците

От днес до 5 юли е периодът, в който седмокласниците подават заявление /по образец/ за участие в първия етап на класирането за прием в VІІІ клас. Както ПроНюз Добрич вече съобщи, тази година подаването на заявленията за участие в първи и в трети етап на класиране ще се осъществява само по електронен път – онлайн.

Разтревожена читателка ни писа, че на 2 юли свидетелствата с оценките на децата все още не са качени в интернет платформата. Ето редове от нейното мнение: „Защо ни принуждават да ходим в „Кл. Охридски”,  от там да кандидатстваме? Утре щели да ни дадат служебните бележки и свидетелствата. Оценките от свидетелството все още не са качени. Другите училища вече са го направили, някои дори днес дават и документите. Ако аз ги взема утре, а приятелката ми си ги вземе днес, къде точно е равният старт? Вярно е,  че имаме 3 дни, но няколко пъти повториха на родителската /среща/, че  е МНОГО ЖЕЛАТЕЛНО да го направим в училище Щели да качат всичко плюс медицинските, а те се носят при записването, когато бъде приет ученикът. Или не са наясно, което не ми се вярва, или се опитват нещо друго, но какво? Дори са направили график кой кога да отиде. Мисля че не е о.к. Аз пък искам  утре в осем да вляза и да кандидатстваме, а ще трябва да спазя графика и да отида на обяд. Ще отида, но определено не ми харесва това."

Потърсихме за коментар училищното ръководство на СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич. Ето какво заяви директорът на училището Петя Георгиева:  „За да не бъдат допуснати възможности да бъдат фалшифицирани дипломи, удостоверения за основно образование, както и дипломи на зрелостниците, всички документи, които се издават от училище, се сканират и се качват на специална платформа, а тяхната достоверност се потвърждава с електронния подпис на директора. Присъстват и  всички  атрибути, като печата с герба, който притежава училището. Чисто технически, удостоверенията за завършено основно образование аз ги разписах вчера /б.а. на 2 юли/ и цял следобед нашият  IT специалист сканира свидетелствата. Те се сканират, има информация от двете страни и се качват на сайта на министерството. Оказва се, обаче, тъй като е доста натоварена системата, понякога се налага няколко пъти да се качва едно и също нещо. Така че и в момента /около 9 ч. на 3 юли/ - преди малко разговарях с нашия специалист, той има на още един клас да качва удостоверенията за основно образование. Това е причината да ги дадем днес. Защото, ако това не се направи, те на практика са невалидни. И беше нормално и редно  първо да се случи това, а след това да ги получат родителите като документи. Това, което сме обяснили на нашите ученици и на техните родители, е, че ние  предоставяме възможност за тези, които желаят, помощ.  Например,  медицинското свидетелство, което е необходимо за професионалните паралелки, трябва да бъде сканирано по определен начин, да бъде в PDF формат и тогава да бъде приложено към останалите неща. Не всеки родител разполага със скенер, не всеки родител има уменията да направи това нещо. За тази цел ние сме приготвили няколко компютъра, които могат да бъдат ползвани от родителите, ако те сметнат за нужно. Другият вариант е да си го направят самостоятелно вкъщи, третият вариант е – има обявени училища-гнезда, където същото ще бъде направено с помощта на специалист. По никакъв начин това не е задължително. А това, че сме обявили някакъв начален час, е за улеснение на родителите. Ние имаме 112 деца. Тези документи, които получават, се завеждат в специална тетрадка, където ученикът трябва да положи подпис, че го е получил. Представете си ако всички  се струпат сутринта, колко време в тези температури трябва да изчакат, за да се подпишат в тази книга? Затова колегите са направили някакъв график и не виждам нищо лошо в цялата тази организация.” Според Петя Георгиева, времето на подаване на заявленията не влияе върху класирането.

В една от залите на училището около 9 ч. вече имаше родители и ученици, които попълваха своите заявления с помощта на учители. „Много ясно ни обясниха как става подаването на заявленията. Не са  ни задължавали да дойдем тук. Направено е за наше улеснение” – каза за ПроНюз Добрич Христина Енчева, майка на седмокласничка. Седмокласниците Ерсин и Есил бяха дошли с бащите си, които също изказаха задоволство от осигурената консултация. „Обясниха ни, помогнаха ни с усмивка. Организацията е перфектна!” – е мнението на Антония Парушева, майка на седмокласничка.

В коридорите на ОУ „Христо Смирненски” в Добрич, обявено за училище-гнездо, където могат да си подават заявления седмокласниците от град Добрич и община Добричка,  около 10.00 ч. вече имаше деца и родители. Подаването на документи се извършва с помощта на експерти от РУО.

„В сравнение с предходната година, сега обстановката тук е по-спокойна” – заяви пред репортер на ПроНюз Добрич Диана Петрова, експерт в РУО-Добрич. Това, според нея, се дължи на факта, че тази година учениците имат възможност сами по електронен път да си подадат заявленията. Училището-гнездо е вторият вариант, а третият е седмокласниците да подават заявленията си в училищата, в които са учили. Времето на 3,4 и 5 юли, в часовете от 8.00 до 18.00, е периодът, в който децата могат да кандидатстват в училищата-гнезда. А ако подават самостоятелно документите си онлайн, системата е отворена до 24.00 на 5 юли, припомнят експертите. „Не е проблем това, че училище „Св. Кл. Охридски” днес  раздава свидетелствата. Има достатъчно технологично време за кандидатстване. Няма предимство за този, който по-рано си е подал заявлението. Стартът е един и същ” – коментира Диана Петрова.

c