Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Възможност за самоотчет на електромерите за клиентите на ЕРП Север

Новите окончателни цени на електроенергията за предстоящия едногодишен период бяха обявени от председателя на КЕВР, след приключване на закритото заседание. на енергийния регулатор. Утвърдените от КЕВР цени влизат в сила от 1 юли 2019 и ще са в сила до 1 юли 2020 година.

С Решение номер Ц-19 от 1 юли 2019 година Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нови цени на електроенергията, които за крайните битови клиенти на ЕНЕРГО-ПРО ще бъдат:

  • за дневна тарифа - 0,19582 лв./кВтч. (без ДДС)
  • за нощна тарифа - 0,10840 лв./кВтч. (без ДДС)

До 30 юни 2019 година, цената за домакинствата беше 0,19049 лв./кВтч. за дневна консумация и 0,10545 лв./кВтч. за нощна. Одобреното от КЕВР годишно увеличение в цената за битовите клиенти е с 2,8 %.

Във връзка с променените цени, ЕНЕРГО-ПРО предоставя на своите клиенти в Североизточна България възможност сами да отчетат потребената от тях електрическа енергия. Всички, които желаят да се възползват, могат да го направят в срок до 7 юли (включително).

Начините, които дружеството предлага са:

  • чрез подаване на показанията на електромерите си на единния денонощен телефон на Електроразпределение Север - 0700 1 61 61
  • посредством изпращане на електронен адрес info@erpsever.bg
  • като ги предоставят в най-удобния за тях Център за обслужване на клиенти

При предоставяне на данните е необходимо клиентът да посочи клиентски и абонатен номер, уточняват от енергийното дружество.

В същото време от Енерго Про подчертаха, че подаването на показания от страна на клиентите не отменя регулярния отчет. Както и до момента, специалистите на Електроразпределение Север ще продължат да извършват редовното отчитане на потребена електроенергия по предварително обявения график, който е публикуван в интернет страницата на компанията на адрес: https://www.erpsever.bg/bg/Grafik-za-otchitane-na-elektroenergiya-Bitovi-klienti, заявиха от ЕРП Север.

Разликата в цената на потребената електроенергия, за всички онези, които няма да се възползват от предоставената възможност за самоотчет, ще бъде изчислена съгласно регламентираната методика. Изчислението ще бъде чрез пропорционално разпределена по старата и новата цена, в зависимост от броя на дните преди и след изменението - за индивидуалния отчетен период. Във фактурата за отчетния период, която клиентите ще получат, ще е включена и променената по-висока цена, като документа ще съдържа два подпериода – по старите цени до 30 юни 2019 г. (включително) и по новите – от 01 юли 2019 г., информираха от енергийното дружество.

От КЕВР обявиха също, че от юли 2019 г. цената за потребителите, които са клиенти на ЧЕЗ нараства с 2,90 %, а за клиентите на EVN - с 2,97 %. След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, крайните цени за битовите потребители на регулиран пазар се увеличават среднопретеглено с 2,90 %, с включени цени на електроенергията и мрежови тарифи, за територията на цялата страна.

c