Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мария Павлова гостува в Каварна с авторски прочит за феномена с изчезването на пчелите

Поредната книга или нов прочит на български автор, търсещ отговор на един от горещите съвременни екопроблеми – „ Защо изчезват пчелите?”. На 10 юли от 17:00 ч. в заседателната зала на Община Каварна, Мария Павлова ще представи пред каварненска публика своя роман „Мистерията B-files“.

Ето какво споделя самата Мария Павлова за съдържанието на творбата си:

"Книгата „Мистерията…” е с оптимистичен завършек, има надежда за утрешния човек!
Тя е с отворен край, бих казала тъжно оптимистичен. Да, природата вече съвсем явно ни сигнализира да се спрем. Да, ние уж я чуваме. Но тя просто не е главният ни приоритет… Когато човек е поразен от тежка и нелечима болест, обикновено дълго преди това е имало симптоми, имало е предупредителни сигнали, и той е осъзнавал, че примерно не трябва да пуши, но или не го е правел, или го е правел половинчато, или пак е почвал по старому като се пооправи. „Мистерията B-FILES“ е книга и за тези предупредителни симптоми, идващи от околната среда, за отношението ни към тях... Ако отворите Уикипедия ще прочетете, че ледниците на Арктика и на Антарктика изумително са намалели последните десетилетия. А те са климатици на Земята. Без тях утрешният човек как ще живее? И ще ни прости ли? Дали ако живее в температурен ад ще му е до радост и възторг, ще се отпусне ли и за миг душата му? Нищо не може да върне нечия младост, но точно по същия начин нищо не може да възстанови и тези ледени шапки. Само арогантен и самозабравил се ум може да твърди с лека ръка обратното. Така мисля…

Самото писане не беше особено дълго, но то си имаше доста дълго предисловие. Около три години четях книги за пчелите, разговарях със земеделски стопани и пчелари. Освен това със съпруга ми, който много ми помогна при писането, защото е програмист, а в книгата има доста неща в тази посока, редовно сядахме в някое кафене и обсъждахме. Защо изчезват? Какво става? Как е възможно посред зима хиляди кошери внезапно да се изпразват, а никой да не е виждал и една пчела да отлита от тях?! И как така ще го правят без майката, самоубиват ли се, полудели ли са? Някъде на острови в океана ли отиват? Иначе, отговорът на въпроса какво точно убива пчелите в света и защо изчезват дойде внезапно, връхлетя ме тихо един ден и така и всичко друго си дойде на мястото. Разбира се, това е моята интерпретация, но аз вярвам в нея. Скоро след това започнах и самото писане. Първо написах много дълъг синопсис, защото в романа има втъкан и криминален сюжет, а после писах около година и половина.

Мария Павлова

Това е роман с много приключения, перипетии и изненади. Смесват се личните мисли, вълнения и надежди с коварно растящия хаос в природата. Сюжетът е изключително динамичен, а главните действащи лица са две – пчелите и хората. Защо бягат от нас пчелите и повличат ли ни със себе си? Обречено ли е всичко или все още има надежда?

c