Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Лаймска болест покоси седем ухапани от кърлежи в област Добрич

101 ухапани от кърлежи в област Добрич са съобщени с бързи известия от 1 януари до 30 юни, научи Про Нюз Добрич от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. За същия период на м. г. са били 99. Най-много са ухапаните от кърлежи жители на община Генерал Тошево – 68, в Добрич са 19, в Шабла – 7, в Балчик – 2, в Каварна – 3, в Крушари и Добричка – по 1.

За шестмесечието са регистрирани седем случая на трансмисивни инфекции, всички са на Лаймска болест, няма случаи на Марсилска треска. За същия период на м. г. заболелите са били 15 – 14 от Лаймска болест и един от Марсилска треска. С наличните тестове за лабораторна диагностика за Лаймска болест в РЗИ-Добрич за шестмесечието са изследвани 72 лица.

Д-р Ангелова сподели, че от 2000 до 2018 година заболяемостта от Лаймска болест за област Добрич се движи над средната за страната, с изключение на 2003 и 2009 година. През последните девет години заболяемостта от Марсилска треска за областта бележи тенденция за чувствително понижаване, подобно на тази за страната.

Трансмисивните инфекция обикновено започват с втрисане, висока температура, на мястото на ухапването винаги остава следа, обясни директорът на здравната инспекция. И посочи, че гражданите никога не трябва да си вадят кърлежите сами, а да търсят медицинска помощ. Наличието на кърлеж е тревожно събитие, но не е спешно, коментира д-р Ангелова. Тя обясни, че в случаите, в които общопрактикуващият лекар на гражданина не е на работното си място, той трябва да се обърне към кабинетите за неотложна помощ. Ако ухапаните се обърнат към спешна помощ ще трябва да си заплатят, тъй като не е спешно състояние, а неотложно.
Рязко е намалял броят на ухапани от кърлежи, които търсят помощ в Спешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи зам.-директорът д-р Бисер Ботев. По думите му единици се обръщат към отделението на лечебното заведение, защото ваденето на кърлеж се заплаща – 20 лева. Повечето хора се научиха да търсят личните си лекари и че наличието на кърлеж не е спешно състояние, коментира д-р Ботев.

c