Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Най-голямата община в България – Добричка, днес празнува с песни и танци

51-то издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” и празник на Община Добричка – най-голямата по територия в България, се провежда днес в местността „Славната канара” край село Дебрене. На петте естради автентичен и обработен фолклор ще представят над 2 500 изпълнители от областите Добрич, София, Русе, Ловеч, Велико Търново, Сливен, Варна. Тази година организаторите отчитат огромен интерес към събора от най-малките участници – деца и ученици. За първи път ще се представят възпитаници на Музикалното училище в Котел.

Фестивалът няма възрастови ограничения. Най-малкият изпълнител ще е Иванина Иванова Иванова, на 3 години, от село Царевец, а най-възрастният – 84-годишната Марина Пенева от Аксаково.

Фолклорният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор-надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

От 1997 година с решение на Общинския съвет на Община Добричка съвет всяка последна събота на месец юни се провежда съборът „Песни и танци от Слънчева Добруджа”. От 2006 година е включен в Националния културен календар на България. На всеки пет години влиза в ролята на кръг за класиране за Националния фолклорен събор в Копривщица.

c