Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ансамбъл "Родолюбие" от Тараклия и Галина Дурмушлийска с концерт в Добрич днес

С концерт на единствения български професионален ансамбъл зад граница „Родолюбие” от град Тараклия, Молдова ще завърши Третата международна среща- практикум „България и Япония – мост между две култури, традиции и съвремие”. Тя се провежда днес в Добрич, организирана от народно читалище „Български искрици”.

Концертът ще се състои в Общинския младежки център „Захари Стоянов”  от 18,30 часа. Специален гост ще бъде народната певица, определяна като Славея на Добруджа, Галина Дурмушлийска.

Ансамбъл " Родолюбие " гр. Тараклия, Молдова е пазител и разпространител на българските традиции и обичаи в Бесарабия. Той е създаден през 1986 г. и се явява една съкровищница, съхранила българската култура, традиции и духовност сред българите извън пределите на своята родина, намерили подслон в Бесарабия.
Основоположниците на ансамбъла са Стефан Стоянов-координатор и музикален педагог, Петър Унгуряну-диригент на оркестъра, Лазар Калоев-художествен ръководител, Стефан Танов-директор на ансамбъла.

Първите музикално-танцови постановки са на Юрий Горшков,Стефан Стоянов и Лазар Калоев. През всичките години на своята дейност, ансамбълът израства на все по-високо професионално равнище, разкривайки красотата на песните, музиката и танците на българите в Бесарабия, която обхваща територия от Молдова и Украйна.
Първото гостуване на ансамбъла в България е през 1989г. От тогава и до сега не са преставали участията ни на фестивали и концерти както в България така и в други европейски страни.

Днес в ансамбъла работят много млади хора, които са свързали живота си с българското фолклорно изкуство. Повечето от тях са завършили Музикалния колеж " Щефан Няга" гр. Твардица. Директор на ансамбъла е Нина Автутова, ръководителите на съставите са Дияна Пармакли, Петър Тюфяк -хореографи, Цветан Цонев-диригент на оркестъра, Мария Цонева-диригент на вокалният ансамбъл.

https://www.facebook.com/1590402257857265/videos/1857917577772397/
c