Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От 1 септември хората с увреждания ще могат да ползват Механизма за лична помощ

Малко над 1 000 души от област Добрич са подали заявления-декларации за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите по новия Закон на хората с увреждания, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на регионална дирекция „Социално подпомагане” Ирена Баирова. Тя обясни, че хората с увреждания могат да кандидатстват за месечна финансова подкрепа, за балнеолечение, за закупуване на помощни средства, за ремонт на помощни средства, за закупуване на автомобил, за социална услуга. С изготвената им индивидуална оценка те могат да кандидатстват и за ползване на Механизма за лична помощ - личен асистент, съгласно Закона за лична помощ, който стартира от 1 септември.

Право на лична помощ до 31 декември 2020 година имат:

* лицата с право на чужда помощ и определени 90 и над 90 процента трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане,

* децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност,

* децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Документите за изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ - заявление-декларация по образец и формуляр за самооценка, се подават в дирекциите "Социално подпомагане" /ДСП/ по настоящ адрес. Те могат да бъдат получени от дирекциите или изтеглени от електронната страница на Агенцията за социално подпомагане - меню „Социално подпомагане", подменю „Подкрепа на хората с увреждания", „Индивидуална оценка на потребностите", раздел „Документи". Заявлението и формулярът за самооценка се попълват и подават от лицето с увреждания или негов законен или упълномощен представител. Когато ползвател на лична помощ е малолетен или поставено под пълно запрещение лице, то се представлява от законния му представител, а когато е непълнолетен или поставено под ограничено запрещение, се иска съгласието на законния му представител.

След подаване на документите лицето с увреждане ще бъде посетено в дома си от служител ДСП, който има задължението да установи реалните му затруднения и потребности и да проведе интервю. Служителят използва специално разработен формуляр с различни въпроси, за всеки от които са възможни 4 степени на затруднение. За първа, втора и трета степен се определя при установяване нарастваща степен на зависимост, а за четвърта степен - пълна зависимост от чужда помощ. Всяка от определените степени носи същия брой точки - от 1 до 4. Общият брой получени точки се сумира и се умножава по различен коефициент в зависимост от възрастта, като по този начин се получава броят на полагащите се часове за лична помощ месечно.

Въз основа на самооценката и документите и резултати от проведеното интервю на заседание в ДСП се изготвя индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете за лична помощ се определя в издаденото направление в зависимост от установената степен на зависимост, като за:

- първа степен са до 15 часа месечно,

- втора степен са до 42 часа месечно,

- трета степен са до 84 часа месечно,

- четвърта степен са до 168 часа месечно.

В 10-дневен срок от изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите се издава направление за включването лицето с увреждане в Механизма лична помощ. За целта в общината по настоящ адрес се подава заявление, в което се посочва избраното от него лице за асистент и направлението, издадено от ДСП, с което е определен броят на часовете за лична помощ. Ако не е посочен асистент, общината (доставчикът на лична помощ) може да предложи такъв.

Важно е да се знае, че първите асистенти ще бъдат назначени от 1 септември, което означава, че всеки, който желае да получава асистентска помощ, трябва да подаде заявление за изготвяне на индивидуална оценка сега, посочи Ирена Баирова. Законът за личната помощ не допуска едновременното получаване на подкрепа от няколко източника за задоволяване на едни и същи потребности, допълни тя.

c