Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Елка Няголова: Хлябът е нашата голяма молитва, която ни свързва

Международната антология „Хлеб наш насущний!” – издание на Славянска литературна академия, бе представена пред почитатели на поезията в Добрич.   Премиерата се състоя в Дома-паметник „Йордан Йовков”. При откриването на поетичната вечер съставителката на сборника – поетесата Елка Няголова, която е и председател на Славянска литературна академия, подчерта, че неслучайно срещата се провежда в навечерието на добруджанската жътва. „Тези дни са трепетни за Добруджа. А хлябът за всички нас, независимо от това, кой  с какво се занимава, е голямата вяра, голямата любов, голямата надежда и голямата молитва. Когато тръгнахме да правим тази международна антология „Хлеб наш насущний!”, си казахме: „Да, има много неща, които свързват хората. Много неща ни свързват и всички нас, славяните, имаме много общи културни кодове.  Но има едно друго, голямо общочовешко понятие, което свързва всички ни и това е хлябът. Пред него всички ние сме малки.” Не случайно народът ни е казал: „Никой не е по-голям от хляба!” – каза Елка Няголова.

     Тя припомни, че антологията включва стихове, посветени на хляба, на 175 автори от 25 държави. В съзвучие със стиховете на поетите, са и посланията на висши духовници от няколко страни -  Негово Светейшество българският патриарх Неофит, благословил книгата, Варненският и Великопреславският митрополит Йоан, Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий от Черна гора и протоиерей Лев Семьонов от Москва – член на Комисията при президента на Руската федерация.

     Сред гостите на премиерата бе кметът на Община Добричка Тошко Петков. Елка Няголова обяви, че сред дарителите, подкрепили изданието, са Министерството на културата на Хърватия, Община Добричка, Геворг Кесаян и Сергей Улянов, както и дълъг списък от дарители, пожелали анонимност.

    Поетите от Добрич Сашо Серафимов, Генка Петрова и Петранка Божкова прочетоха свои стихове, включени в международната антология. Освен своето стихотворение „Рецепта за хляб”, Елка Няголова прочете и стихотворението „Хляб” на Любомир Левчев. Свои стихове  за земята и хляба рецитира и поетът Драгни Драгнев.

    Вечерта бе озвучена от жътварски мелодии в изпълнение на Живко Желев – кавал и Десислав Здравков – тамбура.

    Книгата вече е представена в някои славянски столици, предстоят премиери в Сърбия, Хърватия, Русия и Лондон.

c