Общество

Доброволци подготвят децата без родители в Добрич за самостоятелен живот

Две програми реализират сред младежите без родители в Добрич доброволци, съобщи Александрина Илиева – координатор и доброволец към Социална чайна, Варна.

През октомври в град Добрич стартира менторска програма, чиято цел е да достигне повече деца лишени от родителски грижи и да ги подпомогне да изградят ключови умения и ценностна система, за да бъдат по-подготвени за света извън дома.  Тя обхваща 33 деца и младежи на възраст 7-17 г, настанени в Центровете за настаняване от семеен тип на територията на града. Занятията се провеждат всеки уикенд. 

От този април стартира и нова програма: „Искам да  бъда“, чийто фокус е да запознае младежите във възраст 15+ с различни възможности за професионална реализация – професии, квалификация, структура на работа, да възпита у тях интерес към различна форма на реализация, нагласи за успех и престижност. Програма  работи фокусирано с деца в юношеска възраст (15+), настанени в ЦНСТ за деца, лишени от родителска грижа на територията на Добрич. Тя се провежда целогодишно.  

„Целта ни е да се изградим еко-система от работодатели, институции и образователни организации, които да съдействат с общи усилия и ограничена инвестиция в подобряване възможностите за професионална реализация и независим начин на живот на младежите в средна и късна тийнейджърска възраст за ориентация в перспективи за безопасен и независим начин на живот”, сподели още Александрина Илиева.

Тя подчерта, че инициативите се реализират със съдействието на Община Добрич,отдел „Закрила на детето” –  Добрич и с изключителното финансово съдействие на „Есетере България”.  

Снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *