Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Сирени край Общината в Добрич, оказа се тренировка за земетресение с пострадали

Вой на сирени в центъра на Добрич стресна гражданите по обяд. Линейка, пожарна и полиция се бяха събрали пред сградата на кметството, районът бе отцепен, а от сградата изнасяха хора на носилка.

Оказа се, че става въпрос за планово общинско учение за обучение при извънредни ситуации със сценарий при земетресение.

Включени са съставните части на единната спасителна система – пожарна, полиция, спешна медицинска помощ. Сценарият е за земетресение от 5-6 степен по скалата на Рихтер с малки разрушения и пострадали, обясни за Про Нюз Добрич Владислав Димов – главен експерт по защита на населението при бедствия и аварии към Община Добрич.

Той коментира, че всяка институция от единната спасителна система действа, съгласно своите планове за извънредни ситуации. Полицията отцепва района и следи за обществения ред, пожарната действа като за ситуация при пожар и изнасяне на пострадали. ЦСМП оказва долекарска помощ и изнасяне на ранени. Общинската администрация организирано и без паника напуска района. Всеки ръководител прави проверка на персонала, за да се види при реална обстановка да не би да има пострадал, останал в сградата.

c