Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Рецепта срещу стреса - да уловиш шаран или амур в язовир „Минково”

Ако човек иска да избяга от стреса и динамиката на града, за да си отдъхне сред тишината и красотата на природата, може да го направи на доста места извън Добрич. А ако е изкушен от предизвикателствата на риболова, язовирите в областта са добър вариант за отмора и за незабравими преживявания.

Едно такова място е язовир „Минково”, разположен край с. Полковник Минково, община Добричка. Очевидци твърдят, че тук човек може хем да си почине от еднообразието на градския живот, хем да се зареди с енергия. И се намира съвсем близо до областния град – на по-малко от 10 км.

Дияна Михайлова, член на екипа, който стопанисва язовира, сподели за ПроНюз Добрич, че тук идват хора от различни възрасти – стари, млади и деца. Създадени са условия за семеен риболов, има и детски кът за забавления на най-малките посетители. Тя уточнява, че на язовир „Минково” се практикува предимно спортен риболов. Язовирът е зарибен с различни видове риба – шаран, амур, толстолоб, сом, каракуда, костур, клен, бъфало и други. Опитните риболовци /а понякога и не само те/ често могат да се похвалят с доста завиден улов на едри риби, някои  от които са с тегло доста над 10 кг. Има, обаче, правило – големите риби с тегло над 2,5 кг се връщат обратно във водата, категорични са стопаните на водоема.

За посетителите са осигурени столове, пейки  и  маси, направени от подръчни материали, има и навес, за да пази сянка на рибарите. А ловно-рибарската хижа предлага и нощувки за желаещите да си подарят повече от един ден невероятни емоции край водата. Периодично се провеждат и състезания.

Таксата за дневен риболов – от 7.00 до 19.00 ч., е 10 лева /за три въдици/, нощният риболов е 15 лв., а пакетът /също три въдици/ за 24 часа струва 20 лева. Стопаните напомнят, че най-малко  един представител на риболовната компания  трябва да има риболовен билет. Базата разполага, разбира се, и с банкетна зала, която може да се наеме срещу такса от 5 лева за човек. А за посетителите, които не могат да се откъснат от градските си навици, има и безплатен интернет.

Впрочем, каквото и да се говори за емоциите и предизвикателствата на риболова, най-добре човек може да се убеди, ако изпита удоволствието сам да хване риба във водите на язовира, твърдят дългогодишни и опитни риболовци.

Снимки: Фейсбук

c