Общество

Рекордно ниска безработица е отчетена през май в Добрич

Едва 2,1% е безработицата през май в град Добрич, като за областта тя е 4 на сто. Това е най-ниското ниво от 1990 година насам, откогато съществува официална статистика, съобщи Жанета Белчева – началник на отдела за посреднически услуги в Бюрото по труда в Добрич, съобщи БТА.

Обявените работни места са били 964, а постъпилите на работа добруджанци – 972-ма. Белчева уточнява, че 97 на сто от тях са устроени на първичния пазар на труда.
Най-много от заявените през месеца свободни работни места са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство. Следват ги преработващата промишленост, строителството, търговията и селското стопанство.
През юни се очаква безработицата да спадне още, заради огромното търсене на сезонни работници в тези основни отрасли.

През май 2019 г. на работа в област Добрич са постъпили 972 безработни лица, като 12% от тях са младежи на възраст до 29 г. В заетост са включени 395 лица на възраст над 50 г. През май 2019 г. на работа са устроени и 22-ма добруджанци, които имат регистрация в бюрата по труда над 1 година, съобщиха от Дирекция „Бюро по труда” в Добрич.

През май в дирекциите в областта са заявени 964 работни места.  Най-много те са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство, следват преработваща промишленост, строителство, търговия, селско стопанство. По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени  53 работни места.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *