Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

26 юни - Международен ден срещу употребата на наркотици

Датата 26 юни е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. като Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

Терминът наркотик идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и водят до състояние на неадекватност, вцепененост и дори парализа. Наркоманията е състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид вещество с въздействие върху централната нервна система, при което се изпада в зависимост от приемането й. Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост. Още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката. Най-общо казано, чрез промяната на мозъчните функции след приемане на психоактивно вещество човекът очаква онези въздействия, които се усещат като удоволствено преживяване и преживяване на „възнаграждение”. Това е и основната причина поради която толкова много хора продължават употребата на психоактивни вещества.

Според Световния доклад за наркотиците на ООН броят на зависимите в света е над 29 милиона. Около 12 милиона души си инжектират упойващи вещества, а 14 процента от тях са заразени с ХИВ (човешки имуннодефицитен вирус). Анализът сочи, че една от причините за попадане под влиянието на наркотичните вещества е липсата на достатъчно информация. Някои считат, че марихуаната например е безвредна, но това е абсолютна заблуда. Употребата на този вид трева уврежда паметта, разсейва, пречи на адекватно възприемане на средата. Вредата от употребата на марихуана е по-голяма при подрастващите, защото техните мозъчни структури все още са в процес на изграждане. Дългосрочната употреба на марихуана е свързана с психични разстройства като: временни халюцинации, временна параноя, отключване или влошаване на симптомите на шизофрения, депресия, тревожност, мисли за самоубийство при тийнейджъри.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании: канабисът (марихуана, хашиш) е най-често употребяваният незаконен наркотик в България, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. На второ място по разпространение на употребата са веществата от групата на стимулантите: екстази, амфетамини, кокаин и метамфетамини.

c