Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

ВСС извънредно атестира окръжния прокурор на Добрич, отлага конкурса

Комисията по атестирането и конкурсите при прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възложи извънредно атестиране на настоящия окръжен прокурор Пламен Николов. В тази връзка отлага произнасянето по допустимостта на тримата кандидати за участие в процедура за избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич.

Припомняме, че тримата са кандидати за поста. Пламен Николов и понастоящем е окръжен прокурор, Радослав Георгиев Бухчев е прокурор в Окръжна прокуратура – Добрич, а Станислав Стефанов Георгиев – следовател в ОСлО в Окръжна прокуратура.

Отлагането е до приемане на комплексна оценка от извънредно атестиране на Пламен Николов Николов.

В решението се посочва, че през миналата година са приети промени в Закона за съдебната власт. Те предвиждат извършване на извънредно атестиране след приключване на периодичното атестиране, ако от последното периодично атестиране са изминали пет години.

Пламен Николов има придобит статут на несменяемост и проведени две последователни периодични атестирания с приети положителни комплексни оценки „много добра" – през 2009 г. и 2014 г. (втората от които със статистически отчетен период до 30.09.2013 г.) Тъй като от последното му периодично атестиране са изминали пет години, комисията е решила, че трябва да се извърши извънредно атестиране във връзка с участието му в конкурса за нов окръжен прокурор.

c