Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич отиват на международен конкурс за статистически плакат

Ученическият отбор на частната гимназия „Райко Цончев” в Добрич е победител в националния конкурс за плакат на тема „Подготвени ли сме за професиите на бъдещето?” , съобщиха от отдел „Статистически изследвания” – Добрич. В надпреварата, организирана от Националния статистически институт, са участвали екипи от 41 учебни институции в страната. Отбор Young Investigators на гимназия „Райко Цончев” е победил в Категория 2, включваща ученици, родени между 2000 и 2002 г., и ще продължи участие в международния етап на конкурса. В състезанието, в същата категория,  на осмо място е класиран отборът на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево.

 През 2019 г. се проведе поредната Европейска олимпиада по статистика за ученици. В нея участваха 11 000 ученици от 13 държави на възраст от 14 до 18 години. Област Добрич беше достойно представена в двете възрастови групи с три отбора от Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в  Генерал Тошево, които решаваха статистически задачи и изготвиха статистически анализи, посочват от отдел „Статистически изследвания” – Добрич към териториалното статистическо бюро-Североизток.

От институцията припомнят, че днес  Националният статистически институт отбелязва професионалния си празник - Деня на българската статистика. На 25 юни 2019 г. статистическата институция в България навършва 139 години. През 1880 г. с княжески Указ № 296 е образувано Статистическо организационно отделение към Министерството на финансите. Законът за организирането на статистиката в България през 1946 г. урежда преминаването на Главна дирекция на статистиката към Министерския съвет и изграждането на мрежа от местни статистически органи. Вече 73 години отдел „Статистически изследвания - Добрич“ към Териториално статистическо бюро - Североизток, макар и с различни имена, събира, обработва, анализира и разпространява статистическа информация.

c