Бизнес Общество

От юли 2019 всеки издаден касов бон трябва да включва и QR код

Остават 6 дни, в които фирмите – нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.

30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, отново напомниха от НАП.  

Според изнесените от Агенцията данни, над 210 000 касови апарата в цялата страна вече работят според новите изисквания, като на на всеки пет минути регистрират продажби и подават нужната информация в НАП.

Чрез новите добавени данни към касовите бележки, потребителите също  вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Нужно е само, посредством мобилен телефон да бъде сканиран QR кода на издадения касов бон, за да се провери дали касовата бележка е отчетена в НАП. Мобилното приложение на НАП може да се изтегли безплатно през App Store – за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства.

Наближава крайният срок и за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 000 вече са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция.  Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *