Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кой бе виновен за препълнен контейнер с боклук край село Бранище?

Сигнал за препълнен с боклук контейнер край село Бранище подаде наша читателка, която живее в чужбина, а родителите й са в селото. Тя ни изпрати и снимки. „На вниманието на Община Добричка - безобразие във вилна зона Бранище”, изрази възмущението си тя. И допълни: „Може да плащаме данъци, но не могат да минат да съберат боклука, срамота за Добрич”. Жената обясни, че въпросният контейнер се намира до бензиностанцията на излизане от селото за Добрич. По думите й, хората са се оплакали, че от 22 май не е минавала кола, за да изхвърли боклука.

„При нас сметоизвозването е три пъти в месеца. В четвъртък или петък  чистихме в района – косихме тревата на входа на селото, и видях този боклук. Тази сутрин камионът за сметоизвозване беше там и към момента всичко е изчистено и не си личи, че е имало боклук”, каза за Про Нюз Добрич кметът на село Бранище Димитър Николов, когото потърсихме за коментар. Той сподели, че още в петък на обяд се е обадил на ръководителя на фирмата, която отговаря за сметоизвозването. „Обясни, че  няма възможност в момента да изпрати кола, защото сметоизвозващите автомобили са на друго място. Обеща в понеделник в 8 часа камионът да е тук”, обясни кметът.

Николов посочи, че това не е вилна зона на Бранище, а земеделска земя със статут на ползване лозе и е извън регулация. И че няма техническа и физическа възможност камионът да минава между самите лозя, тъй като разстоянието между тях е около 2.5 метра.

Кметът на Бранище поясни, че се плаща такса смет, но за битови отпадъци. По думите му не такива са били във въпросния контейнер. „Там има цяла покъщнина, като започнеш от хладилници, телевизори, матраци, дюшеци. Това битови отпадъци ли са?”, попита кметът. Той също ни предостави снимки на боклука.

„Ние не за първи път чистим там. Лозарите са нещо уникално. Боклукът не е на Бранище, а на град Добрич. Имам много информация за лозарите – идва от Добрич на лозето си и си хвърля боклука в кофата. Казват „идва”, а не когато излиза от лозето си да го хвърли. Което предполага, че е добрички боклук”, обясни Николов.

Кметът сподели още, че за да не се стига до подобни ситуации контейнерът за боклук е изместен на друго място, от което са вижда от бензиностанцията. Целта е камерата там да засича кой хвърля в кофата, кой извън нея и дали е битов отпадък или нещо друго, допълни Димитър Николов.

c